Firmele cu peste zece angajaţi, obligate să dea anual 7,5% din profitul net salariaţilor

Firmele cu peste zece angajaţi, obligate să dea anual 7,5% din profitul net salariaţilor

Un proiect de lege iniţiat de independentul Adrian Dohotaru şi susţinut de patru aleşi PSD propune ca firmele cu peste zece angajaţi să fie obligate să dea anual 7,5% din profitul net salariaţilor. Specialiştii arată că proiectul este populist, încălcând dreptul la proprietate, scrie Newsweek.

Proiectul de lege propune ca: “angajatorul are obligaţia de a distribui salariaţilor, cu titlul de participare la profit, suplimentar salariului şi celorlalte drepturi băneşti prevăzute de lege şi de contractele individuale de muncă aplicabile, o parte din acel profit net realizat.

De participarea la profit beneficiază numai salariaţii care au vechime de minimum 12 luni în relaţia de muncă cu acel angajator, neîntreruptă sau întreruptă numai de suspendarea temporară a contractului de muncă Partea din profitul net realizat care se alocă participării la profit a salariaţilor este de 7.5% din profitul net realizat. Prin contractele colective de muncă aplicabile se poate stabili o cotă procentuală diferită, dar care nu poate să fie mai mică de 7,5% şi nici mai mare de 25%”, se arată în proiectul de lege.

Legislaţia actuală oferă posibilitatea de a repartiza o parte din profit către angajaţi doar pentru societăţile la care statul este acţionar unic sau în care deţine controlul. Cota maximă este în limita a 10% din profitul net, dar nu mai mult de nivelul unui salariu de bază mediu lunar realizat de compania respectivă.

Deşi proiectul aduce modificări legii 227/2015 privind Codul Fiscal, cei cinci deputaţi au scris eronat în textul legii că se modifică legea 127/2015, notează Newsweek.

Consultantul fiscal Adrian Benţa a catalogat proiectul drept “populist”, fiind de părere că poate avea efecte negative pentru angajaţi, dar şi pentru angajatori.

“Un proiect foarte populist, pe sistemul să le dăm bani, dar să plătească alţii. Este o încălcare a dreptului de proprietate deţinut de proprietarul companiei asupra dividendelor. Se pune problema dacă firma are pierdere, salariaţii suportă pierderea respectivă? Mai e o problemă de responsabilitate în general, salariaţii făcând activităţi independente nu au responsabilitate faţă de terţi, responsabilitatea o are administratorul societăţii. O astfel de participare la profit nu este recompensată şi cu obligaţiile pe măsura participării la profit”, a explicat Adrian Benţa, pentru Europa Liberă.

sursa: www.bursa.ro

Categories: National

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*