Firmele din grupul M.I.S. își păstrează activi cei 800 de angajați și găsesc soluții de a merge înainte

Firmele din grupul M.I.S. își păstrează activi cei 800 de angajați și găsesc soluții de a merge înainte

Companiile din grupul M.I.S., fondate de familia Iugan, nu iau acum în calcul șomajul tehnic pentru cei 800 de angajați dar anunță că vor utiliza la maximum toate oportunitățile și facilitățile pentru investiții pe care statul le va pune la dispoziție.

Virginia Fărcaș (M.I.S. Grup)

“Firmele noastre sunt afectate doar parțial de criza creată de pandemia Covid-19, în funcție de specificul lor. Construcțiile, pe de-o parte, funcționează la capacitate maximă, iar exploatarea forestieră, producția și comerțul cu cherestea, produsele finite și cele subsidiare sunt atinse de blocajul acesta general care a forțat marii noștri beneficiari din țară și din afară să închidă temporar porțile”, explică Virginia Fărcaș, în numele grupului M.I.S. (care cuprinde companiile Silvania Internațional, M.I.S. Grup, Montana Forest, Montana Iugan).

„În afară de construcții, unde toate sunt în grafic, lucrăm în general pe stoc, însă financiar suntem în regulă și avem încredere că beneficiarii noștri își vor redeschide curând fabricile. Marele avantaj este că afacerile noastre au trecut în ultimii 30 de ani prin tot felul de crize și de situații grele și, la nivel de management, am învățat să nu ne panicăm orice s-ar întâmpla. Dacă nu intri în panică, poți lua decizii clare și rapide, poți găsi soluții salvatoare și poți să-i transmiți și angajatului tău încrederea de care are nevoie” spune Virginia.

Modul în care companiile din grup au gestionat relația cu angajații și protecția sanitară a acestora în ultimele săptămâni poate fi un model de bune practici pentru toți ceilalți manageri și antreprenori.

„Noi ne-am pregătit foarte bine salariații și ei au apreciat grija pe care le-am arătat-o. La noi în fabrici nimeni nu intră sau nu iese pe poartă până nu e dezinfectat din cap până în picioare. Apoi, avem echipe de oameni care dezinfectează de mai multe ori pe zi posturile de muncă din fabrici. Am oferit materiale de protecție suficiente, măști, mănuși, chiar combinezoane. La uși am montat tăvițe din inox pentru dezinfectarea încălțămintei, comandate la partenerul nostru Megatitan, din Beclean. Am fost cumva norocoși, pentru că ne-a prins această criză cu un stoc important de măști de protecție. Le-am achiziționat anul trecut și plănuiam să le donăm în cadrul acțiunilor caritabile pe care grupul nostru le face de multă vreme. Desigur, angajații noștri au nevoie de o parte mică din totalul măștilor, restul am început să le donăm dispensarelor medicale din zonă, spitalelor și altor instituții care au urgentă nevoie. Tatăl meu, Emil Iugan, fondatorul afacerilor din grup, se ocupă de această acțiune, dar și de alte acte caritabile pe care le-am întreprins în această criză”, adaugă Virginia.

În opinia ei, această criză va aduce cu sine o resetare în foarte multe domenii, dar mai ales în business: „Vor fi plusuri și minusuri. Noroc că noi românii suntem căliți și totodată foarte ingenioși, de aceea cred că vom trece cu bine peste șocul acesta. E adevărat, în prima linie se găsesc acum medicii, pompierii, poliția, jandarmeria, armata. Tot ce ține de gestionarea situației de criză. Cred însă că imediat în linia a doua se află antreprenorii și managerii. Dacă un medic ia o decizie greșită, pacientul va avea de suferit. Dacă un manager se panichează și ia o decizie greșită, angajatul va avea de suferit și asta, probabil, pe o perioadă lungă, ținând cont că se anunță un număr mare de șomeri la nivel de țară. Nu e ușor să fii un manager bun în aceste zile tensionate… Adaptarea e cuvântul cheie”

  •  
Categories: Business in top

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*