Fonduri europene de până la 1,5 milioane de euro pentru investiții în produsele din sectorul pomicol

Fonduri europene de până la 1,5 milioane de euro pentru investiții în produsele din sectorul pomicol

Producătorii de sucuri naturale, gemuri ori băuturi alcoolice slabe (cidru) sau cele tari (țuica) pot obține finanțări europene de până la 1,5 milioane de euro. Statul tocmai a publicat Ghidul solicitantului pe anul 2019 pentru cei care au afaceri în domeniul procesării fructelor.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a emis zilele acestea Ghidul solicitantului pentru proiecte în submăsura 4.2 – Investiții în procesarea/marketingul produselor din sectorul pomicol. Ghidul arată că finanțare pot obține  toate firmele românești, de la micro întreprinderi până la firmele mari, organizate ca PFA, SRL și în alte forme. Fondurile care pot fi obținute pot ajunge la 900.000 de euro pentru întreprinderile micro și mici și la 1,5 milioane de euro pentru întreprinderile mari.

Astfel, pentru proiectele câștigătoare, în funcție de mărimea afacerii solicitantului, se vor putea obține fonduri europene în procent de maxim 40 % – 50 % din valoarea totală a cheltuielilor eligibile din proiect. Diferența de bani necesară finalizării proiectului și cheltuielile neeligibile trebuie asigurate de către beneficiar.

Antreprenorii care vor reuși să obțină finanțarea europeană vor primi un avans de 50% din valoarea eligibilă nerambursabilă, după semnarea contractului de finanțare. De asemenea, pentru avans este nevoie de o garanție financiară de la o bancă, la valoarea întregii sume solicitate.

Beneficiarii vor putea folosi fondurile obținute pentru afaceri cu procesarea și marketingul fructelor de la pomi fructiferi.  Mai exact, cu banii obținuți vor putea fi cumpărate unități mobile de procesare, utilaje noi, echipamente și mijloace de transport specializate în scopul colectării materiei prime, instalații. Tot cu ajutorul fondurilor vor putea fi extinse și modernizate spațiile unde se colectează și procesează materia primă, vor putea fi instalate sisteme de supraveghere video și chiar întreprinse măsuri pentru respectarea condițiilor dee igienă, sanitar-veterinare și a fluxului tehnologic.

Reprezentanții Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale atrag atenția asupra faprtului că nu este permis ca materia primă folosită să provină din flora spontană.

 

 

Categories: Local

About Author