Star Gate, o companie din grupul Frasinul, mută accentul pe energia regenerabilă din biomasă
Star Gate, membră a grupului de firme Frasinul, și-a anunțat vineri, 16 iunie, la Ilva Mică, intenția de a dezvolta în anii care urmează producția de energie din biomasă, din resurse regenerabile, punând în centrul afacerii grija pentru mediu și comunitatea locală.
Anunțul a fost făcut în cadrul evenimentului “Porți deschise, prezent și viitor – Soluții de energie alternative din BIO MASĂ din resursă regenerabilă”, la care au participat peste 200 de persoane: angajați ai companiilor din grup, oameni de afaceri, oameni din administrația publică sau politicieni.
Vorbim de mult timp deja despre energie verde, din surse regenerabile, despre decarbonificare, despre reducerea costurilor, despre eficiență, despre sustenabilitate. Cum ar fi să producem energie din deșeuri? Cum ar fi să nu mai plătim, noi ca țară, amenzi că avem deșeuri ci să valorificăm în folosul comunităților aceste resturi vegetale, spre exemplu? Noi, la Frasinul, trecem de la vorbe la fapte. Am investit în această fabrică de peleți și într-o centrală pe biomasă, pe care le vedeți aici și care sunt funcționale de câteva săptămâni. Cu această investiție, închidem un cerc al eficienței în afacerea noastră, vom transforma deșeurile în energie, devenind un posibil model pentru alții prin grija față de mediul înconjurător și comunitate. Promovăm acum, prin Frasinul și Star Gate, un model economic si social relevant în industria lemnului, care va avea un impact concret, amplu și de durată în viața comunității locale! ” – a spus Traian Larionesi, managerul general al grupului Frasinul.
„La această fabrică din Ilva Mică, cu o istorie de peste 150 de ani, s-au perindat multe generații de oameni care au făcut cinste industriei lemnului. Au fost și câteva familii care și-au pus amprenta solid asupra istoriei fabricii, iar una dintre ele este familia Larionesi, care a dat un viitor acestei afaceri și acestei zone a județului.” – a remarcat, în expunerea sa, prof. Olimpiu Dan, cel care a scris și o carte despre fabrica de cherestea din Ilva Mică și importanța sa în economica locală.
“Sunt foarte mândru când mă sună colegi, prieteni, din politică sau administrație, din toată țara și îmi spun: Radu, avem o firmă din Bistrița care a executat o lucrare mare aici la noi, la standarde de calitate impecabile. Uneori e vorba de Frasinul, alteori de alte companii bistrițene, sunt mândru de toate în aceeași măsură. Este dovada că avem antreprenori hotărâți, cu viziune, cu curaj, ale căror afaceri au depășit de mult granițele județului. Felicit investitorii din spatele acestei fabrici noi, familia Larionesi. În deceniile trecute, vedeam astfel de fabrici în străinătate, în Germania, Austria, Elveția, ne uitam cu ochi mari și făceam poze și ne întrebam dacă la noi vor fi posibile vreodată astfel de lucruri. De fapt, aceasta e normalitatea și mă bucur că particip la un astfel de moment, aici la Ilva Mică” – a declarat Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.
La eveniment au fost prezente și reprezentanții a două organizații care susțin interesele companiilor din industria lemnului, Asfor și Prolemn. Aceștia au explicat de ce energia produsă de biomasă este în acest moment cea mai ieftină și mai eficientă, reprezentând o oportunitate grozavă pentru România, unde peste 3 milioane de cetățeni încă se încălzesc cu lemn brut, deși eficiența calorică este mult mai scăzută. “Un metru cub de lemn dacă merge la lemn de foc produce 2.5 KWh de energie. Același metru cub de lemn dacă merge în industrie produce foarte multă valoare adăugată, locuri de muncă, produse finite – iar prin valorificarea ulterioară a deșeurilor rezultate – în centrale pe biomasă sau peleți – duce la aceeași cantitate de energie, de 2.5 KWh, căci peleții au putere calorică mult mai mare.” – a explicat Cătălin Tobescu, președintele Asociației Prolemn.