FRASINUL SRL, arătată cu degetul de americani într-un studiu despre jaful din pădurile românești
Compania FRASINUL, deținută de Traian Larionesi, este arătată cu degetul de Agenția americană pentru Investigații de Mediu (EIA) pentru că ar livra ilegal lemn din parcurile naționale către austriecii de la Schweighofer. Peste 6.000 mc de lemn ar fi plecat din 4 depozite ale Frasinul către Schweighofer în ultimele 18 luni.
Agenţia americană pentru Investigaţii de Mediu (EIA – Environmental Investigation Agency) a lansat marţi, în colaborare cu comunitatea Declic, un raport privind furturile de lemn din pădurile României. Raportul constată că gigantul din sectorul lemnului Holzindustrie Schweighofer continuă să se aprovizioneze cu material lemnos provenit din parcurile naţionale. În replica, austriecii spun că doar lemnul recoltat legal este achiziţionat şi prelucrat.
Investigaţia întreprinsă de EIA denumită „Jaful pădurilor din România” arată că furnizorii de lemn ai firmei Schweighofer au transportat peste 35.000 metri cubi de lemn provenit doar din două parcuri naţionale în decursul a 18 luni, începând din ianuarie 2017 până în iunie 2018. Potrivit raportului, într-un singur loc din Parcul Naţional Călimani, o companie de exploatare a lemnului care aprovizionează Schweighofer a tăiat peste 4.600 de copaci – mai mulţi decât în orice alt loc dintr-un parc naţional românesc în anul 2017. EIA arată că firma Schweighofer şi-a vândut majoritatea depozitelor proprii şi toate pădurile pe care le deţinea, iar acum este dependentă de depozitele private. „Compania a făcut numeroase afirmaţii înşelătoare cu privire la capacitatea sa de a-şi monitoriza lanţul de aprovizionare, în special referindu-se la sistemul său de monitorizare prin GPS, Timflow. Compania pretinde că fiecare camion care livrează lemn la gaterele companiei este prevăzut cu un dispozitiv GPS care dovedeşte cu precizie locul de încărcare al buştenilor. Cu toate că acest lucru este adevărat, locul de încărcare pentru aproape jumătate din aceste transporturi este doar un depozit de buşteni, lucru care nu ajută compania să cunoască efectiv pădurea de origine a buştenilor respectivi”, scrie în raport.
„Firma Frasinul are un istoric în privinţa problemelor cu legea. Patronul acesteia se află sub investigaţia autorităţilor româneşti anticorupţie începând cu anul 2014”, susţin realizatorii raportului.
EIA a trage atenţia că România rămâne o ţară cu risc ridicat în privinţa tăierilor ilegale de lemn şi cere companiei Schweighofer să stopeze achiziţiile de material lemnos fără deplină trasabilitate până în pădurea de origine, nu doar la punctul de încărcare, iar companiilor Kronospan şi Egger – reanalizarea lanţurilor de aprovizionare şi stabilirea unor termene pentru obţienrea trasabilităţii până cel târziu în 2020. Guvernului japonez, care în prezent se aprovizionează de la Schweighofer, EIA îi solicită să oprească aprovizionarea până în momentul în care compania poate asigura o trasabilitate completă. De asemenea, realizatorii raportului solicită Guvernului să continue instrumentarea cazului Schweighofer, îmbunătăţirea platformei Inspectorul Pădurii pentru a pune mai multe informaţii la dispoziţia publicului, consolidarea aplicării legii în domeniul tăierilor ilegale şi corupţiei şi oprirea tăierilor comerciale în parcurile naţionale. Asstfel de rapoarte au fost lansate şi în anii trecuţi, reprezentanţii Holzindustrie Schweighofer respingând de fiecare dată acuzaţiile aduse.
FRASINUL SRL, cu sediul în Anieș, a rulat în 2017 afaceri de 15,5 milioane euro, atât în domeniul exploatării forestiere cât și în construcții.