Grup infracțional cu legături în Bistrița-Năsăud, destructurat de IGPR

Grup infracțional cu legături în Bistrița-Năsăud, destructurat de IGPR

Peste 70 milioane lei din conturile unei firme sud-americane au fost transferate în conturi proprii. Șase membri ai rețelei au fost reținuți și s-au instituit măsuri asiguratorii asupra a 50 de imobile, 17 terenuri, 20 de autoturisme și a 110 conturi din 13 unități bancare.

“La data de 5 mai 2022, polițiști din cadrul I.G.P.R. – Direcția de Investigare a Criminalității Economice și Direcția de Combatere a Criminalității Organizate, cu sprijinul B.C.C.O. Constanța și I.P.J. Bistrița Năsăud – S.I.C.E., împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au pus în aplicare 28 de mandate de percheziție domiciliară. Activitățile s-au desfășurat în municipiul București și în județele Ilfov, Tulcea, Cluj, Giurgiu și Ialomița, la domiciliile unor persoane fizice, precum și sediile unor persoane juridice. Acțiunea s-a derulat într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, constituit în luna august 2021, în scopul obținerii, prin mijloace frauduloase, a aproximativ 16 milioane de dolari, aflați în conturile deschise la o unitate bancară din România de către o societate comercială cu sediul în America Centrală, care deține și operează o platformă de e-wallet”, a precizat sâmbătă comisarul de poliție Cristian Bîra, șef serviciu în cadrul Direcției de Investigare a Criminalității Economice din IGPR.

El a precizat că au fost puse în aplicare 11 mandate de aducere emise pe numele persoanelor bănuite și au fost citați mai mulți martori, în vederea audierii acestora și dispunerii măsurilor legale,  la sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală.

“În fapt, polițiștii D.I.C.E. și D.C.C.O. au efectuat cercetări într-un dosar penal înregistrat la nivelul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune care a produs consecințe deosebit de grave, delapidare care a produs consecințe deosebit de grave, spălarea banilor, fraudă informatică cu consecințe deosebit de grave, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos cu consecințe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată, abuz în serviciu care a produs consecințe deosebit de grave, uz de fals, fals în declarații și șantaj. În cauză s-a reținut că, începând cu luna august 2021, în baza rezoluției infracționale de a obține în mod fraudulos întregul disponibil aflat în conturile unei societăți comerciale cu sediul în America Centrală, care deține și operează o platformă de e-wallet, asupra cărora a fost instituită măsura asigurătorie a popririi de către P.Î.C.C.J., într-o cauză penală, în perioada 17 martie 2015 – 16 august 2021, membrii grupării ar fi organizat și ar fi pus în executare un amplu mecanism financiar, menit să asigure inducerea în eroare a instituției bancare”, a explicat Cristian Bîra.

Pentru realizarea acestui scop, gruparea ar fi folosit mai multe înscrisuri falsificate (respectiv mandate și procuri certificate prin apostile falsificate, în care atestau calitatea nereală de  împuternicit pe conturi a liderului grupării, în baza unui contract de mandat oneros) sau care nu erau apte să justifice, din punct de vedere legal, comercial sau economic transferul/retragerea din conturi a acestor fonduri bănești (contract de mandat cu titlu oneros falsificat, contract de asistență juridică încheiat cu un avocat, pus în executare în mod formal prin intermediul unui executor judecătoresc, contracte de consultanță financiară fictive, al căror obiect nu a fost prestat în realitate), documente menite să asigure transferurile de sold/viramentele în conturile pretinșilor prestatori de servicii juridice/financiare. Acțiunile de inducere în eroare a unității bancare au fost posibile și ca urmare a încălcării dispozițiilor legale prevăzute în Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului și Regulamentul BNR Nr. 2/2019 privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, care reglementează modalitatea de actualizare a datelor clienților în evidențele unităților bancare, acceptând informații nereale și înscrisuri falsificate, cunoscând caracterul incomplet, contradictoriu și neclar al acestora.

“Acționând în această modalitate, grupul infracțional organizat a indus în eroare unitatea bancară din România și a determinat factorii de decizie să aprobe, în perioada noiembrie- decembrie 2021, plăți în valoare totală de 70.156.151,72 de lei, din conturile clientului băncii în conturile membrilor grupului infracțional sau în alte conturi controlate de aceștia. Ulterior, sumele obținute ar fi fost supuse unui proces de spălare a banilor, membrii grupului procedând la împărțirea fondurilor obținute prin mijloace frauduloase din conturile firmei offshore și transmiterea acestora către mai multe conturi bancare, urmată de retragerea acestora în numerar, cumpărarea unor imobile sau autoturisme de lux, plata creditelor pentru companii unde membrii grupului sau apropiați ai lor sunt acționari sau creditarea societăților deținute de aceștia, acordarea unor împrumuturi fictive unor persoane fizice de cetățenie română, moldoveană, ucraineană și rusă sau transferuri cu valori neobișnuit de mari în raport cu obiectul tranzacțiilor (contracte de cesiune părți sociale, antecontracte de vânzare-cumpărare)”, a relatat comisarul de poliție.

Operațiunea a avut drept scop documentarea și investigarea activităților infracționale ale persoanelor bănuite, probarea legăturilor infracționale, identificarea de bunuri și înscrisuri necesare soluționării cauzei, aplicarea de măsuri asigurătorii, conducerea persoanelor bănuite, în vederea audierii și dispunerii de măsuri. În urma activităților desfășurate până în prezent, procurorul de caz din cadrul DIICOT a dispus reținerea a 6 membri ai grupului infracțional, fiind instituite și aplicate măsuri asigurătorii asupra bunurilor imobile și mobile deținute (50 de imobile, 17 terenuri și 20 de autoturisme), precum și asupra conturilor bancare (110 conturi la 13 unități bancare), pentru recuperarea integrală a prejudiciului cauzat. În urma perchezițiilor, au fost ridicate 14 telefoane mobile, 4 laptop-uri, 3 PC-uri, 8 unități de stocare date, 5 ștampile, precum și sume în lei și valută, în valoare totală de aproximativ 40.000 de euro. Valoarea bunurilor sechestrate până în prezent este de peste 2,5 milioane de euro, la care se adaugă sumele indisponibilizate în conturi.  Echipele participante la operațiune au fost constituite din procurori din cadrul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală și polițiști din cadrul I.G.P.R. – D.I.C.E., D.C.C.O., B.C.C.O. Constanța și I.P.J. Bistrița-Năsăud – S.I.C.E. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul I.G.P.R. și Biroul Tehnic și Criminalistic din cadrul D.I.I.C.O.T. Polițiștii au beneficiat de sprijinul echipelor de intervenție din cadrul I.G.J.R. – Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei „Vlad Țepeș”.

Categories: Uncategorized

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*