Guvern : Câte unități de cazare sunt autorizate de fapt în Bistrița-Năsăud? Cât e turismul “la negru”?
Doar 190 de structuri turistice (hoteluri, pensiuni, cabane etc) sunt autorizate de Guvern în județul Bistrița-Năsăud pentru a oferi cazare, arată un document actualizat acum câteva zile de ministerul de resort. Alte câteva sute fac turism “la negru”, spun sursele BistritaBusiness.ro.
“Numărul celor care oferă locuri spre cazare în diverse colțuri ale județului este de câteva ori mai mare decât 190. Băile Figa sau Colibița probabil că depășesc fiecare dintre ele această cifră. Mulți fac turism neautorizat, nefiscalizat, ceea ce este absolut nefiresc. Ne întrebăm ce fac cei care ar trebui să controleze aceste structuri?” – mai spun sursele noastre.
Spre exemplu, lista ministerului arată că la Colibița sunt autorizate 30 de structuri de cazare, dintre care 4, poate cele mai mari, le operează doi investitori: Fisherman’s și Roser House. În concluzie, doar 28 de investitori au autorizație de a oferi cazare la Colibița, în condițiile în care mai bine de 100 își promovează intens aceste servicii pe site-uri de specialitate sau pe olx.ro.
Un alt exemplu, mai grav, în Beclean sunt autorizate 11 structuri de cazare, dintre care doar una în Băile Figa (localitate componentă).
Din totalul celor 190 de structuri avizate de minister în județ, doar 79 se află și în lista unităților de cazare pot oferi și mâncare. La Colibița, spre exemplu, există doar 3 unități care pot oferi legal astfel de servicii.
“Județul acesta are un potențial uriaș în turism, însă investitorii nu pot crește de unii singuri, marcând la negru profiturile. Comunitățile locale, statul în general, trebuie să primească niște taxe și impozite, din care să poată investi în îmbunătățirea infrastructurii în zonă, sau în promovarea turismului local, investiții de care ar beneficia, iarăși, toată lumea. Nu e firesc ca sute de investitori să-și declare pensiunile case de locuit, dar să primească pe ascuns turiști. Bașca, multe dintre ele au fost construite pe fonduri europene, iar după 5 ani de monitorizare au devenit case de locuit!” – adaugă sursele noastre.
Lista actualizată a structurilor autorizate de Guvern o puteți vedea AICI.