Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă prin care amână plata ratelor la credite

Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă prin care amână plata ratelor la credite

Ordonanța de urgență care prevede amânarea ratelor pentru împrumuturile bancare, a fost adoptată de Guvernul României. Noua ordonanță permite amânarea plății creditelor pentru o perioadă de 9 luni, doar la cererea consumatorilor care au fost afectaţi de pandemia de coronavirus şi care nu au restanţe.

În Articolul 2, alineatul 1 se menţionează că “obligaţia de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane, acordate debitorilor de către creditori până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, se suspendă la cererea debitorului cu până la 9 luni, dar nu mai mult de 31.12.2020.”

Este bine ce știut că de această amânare nu pot beneficia cei care au restanțe la plata împrumuturilor.

Facilitatea prevăzută la alin (1) poate fi acordată doar pentru creditele care nu înregistrează restanţe la data instituirii stării de urgenţă pe teritoriul României sau debitorii au efectuat plata acestor restanţe până la data solicitării suspendării obligaţiei de plată prevăzută la alin. (1)”, mai scrie în ordonanță.

Este bine de știut de asemenea că perioada maximă de creditare suplimentară care poate fi dată de bănci după perioada în care ratele au fost amânate, nu poate fi mai mare decât perioada în care au fost amânate.

În cazul persoanelor fizice care au beneficiat de un credit, dar prin amânarea ratelor depăşesc limita de vârstă impusă, creditorii vor trebui să restructureze creditele pentru a încadra persoanele în limita de vârstă.

Articolul 3 din ordonanţa arată că debitorii trebuie să solicite băncilor amânarea ratelor la credite în format electronic sau prin poştă în cel mult 45 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă.

“Dobânda datorată de debitori corespunzătoare sumelor scadente a căror plată este suspendată (…) se capitalizează la soldul creditului existent la finalul perioadei de suspendare”, mai scrie în ordonanță.

Persoanelor juridice care vor să beneficieze de amânare la plata ratelor trebuie să îmdeplinească o serie de condiții:

  • întrerup activitatea total sau parţial ca efect al deciziilor emise de autorităţile publice competente potrivit legii, pe perioada stării de urgenţă decretate, şi deţin certificatul de situaţii de urgenţă prin care se constată, în baza declaraţiilor pe propria răspundere a debitorilor, diminuarea veniturilor sau a încasărilor cu minimum 25% în luna martie 2020
  • nu se află în insolvenţă la data solicitării suspendării rambursării creditului  
Categories: National

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*