Guvernul a decis: prioritatea pe transport a județului Bistrița-Năsăud e calea ferată Cluj-Suceava. Proiect de 2 miliarde euro.

Guvernul a decis: prioritatea pe transport a județului Bistrița-Năsăud e calea ferată Cluj-Suceava. Proiect de 2 miliarde euro.

Cea mai mare investiție în infrastructura județului Bistrița-Năsăud din ultimii 30 de ani – în valoare de câteva sute de milioane de euro – a anunțat-o Guvernul în urmă cu 3 zile: reabilitarea căii ferate Dej-Beclean-Ilva Mică-Vatra Dornei, cu execuție în următorii 10 ani.

 

Investiția face parte dintr-un proiect mai amplu, de reabilitare a căii ferate pe traseul Coșlariu (jud. Alba) – Cluj Napoca – Dej – Beclean – Ilva Mică – Vatra Dornei – Suceava – Pașcani, în lungime de 488 km și având o valoare totală de 1.94 miliarde euro. Lucrarea este prevăzută în Master Planul General de Transport al României și acum a fost nominalizată ca prioritară, alături de alte câteva investiții în sectorul feroviar și rutier. Aceste proiecte desemnate ca prioritare vor fi realizate în perioada 2018-2027, a anunțat Ministerul Transporturilor, finanțarea urmând să se facă din fonduri europene și din fonduri rambursabile de la instituții precum BERD și BEI.

“Ministerul Transporturilor a inițiat împreună cu Ministerul Dezvoltării Regionale Administrației Publice și Fondurilor Europene proiectul memorandumului privind demararea pregătirii unui portofoliu de proiecte de transport ce urmează a fi implementate în perioada 2018-2027, proiect ce a fost aprobat în ședința Guvernului României din data de 28.12.2017. Potrivit oficialilor de la Guvern, acest memorandum va garanta că odată demarate procedurile pentru obținerea finanțării proiectelor alese ca prioritare acestea nu vor mai fi blocate, modificate sau înlocuite, indiferent de cine se va afla la guvernare”, se arată într-un comunicat al Ministerului Transporturilor.

Nicio altă investiție prevăzută în Master Planul pe Transport, cum ar fi drumul expres Dej – Bistrița (numit provizoriu Someș Expres, în lungime 55,6 km, valoare estimate: 266 mil. euro, fără TVA), centura Becleanului, sau cea a Bistriței, nu a fost menționată ca prioritară. Acestea rămân ca investiții propuse, însă demararea lor ar fi posibilă după 2027.

Menționăm că producători din industria aeronautică și auto precum Airbus sau VOLVO au lansat în 2017 primele mașini-zburătoare.

Categories: Local

About Author