Guvernul anunță că taie plafonul de garanții pentru „Prima mașină”

Guvernul anunță că taie plafonul de garanții pentru „Prima mașină”

Guvernul se pregăește să reducă cuantumul garanțiilor acordate programului Prima Mașină la 5 milioane de lei. Motivul invocat este numărul extrem de mic al cererilor în 2019.

Anul trecut doar șapte persoane au depus cereri de garantare prin programul Prima Mașină, program introdus în 2014 de Guvernul Ponta. “Prima mașină” a pornit cu garanții de 50 de milioane de lei, pentru a stimula achiziția de mașini noi. În timp, sa dovedit însăcă este prea puțin atractiv pentru cumpărători. Românii au au preferat metodele clasice de achiziție, maiexact rate sau leasing.

Programul a avut un plafon de 10 milioane de lei în 2019, însă pe parcursul anului (de la data stabilirii plafonului, în iulie, și până la finele lunii noiembrie) au fost acordate 7 garanții în valoare de 165.000 lei.

De la începutul programului (anul 2014) și până la sfârșitul anului trecut au fost acordate 350 de garanții, cu o valoare totală de 6,21 milioane lei.

Începând din 2019, cei care doresc să beneficieze de garantarea unui credit pentru achiziția unui autoturism nou beneficiază de condiții mai bune: pot solicita garanția chiar dacă au mai deținut în trecut un autoturism, cu condiția să nu-l fi achiziționat în cadrul programului.

Bamai mult, prin “Prima mașină” pot fi achiziționate și autoturismele nepoluante, hibrid și electric, cu plafoane de preț de maxim 100.000 lei plus TVA și, respectiv, 150.000 lei, plus TVA.

 

Categories: National

About Author