Guvernul PNL împinge Bistrița-Năsăud pe ultimul loc la plățile PNDL
Doar 4 comune din județ (Ciceu Mihăiești, Lunca Ilvei, Nimigea și Teaca) au primit ieri bani de la Ministerul Dezvoltării pentru a putea achita constructorilor facturi restante pentru lucrări realizate prin PNDL. În clasament, Bistrița-Năsăud e pe ultimul loc la alocări.
Spre comparație, 16 comune din Sălaj au primit bani, 16 din Suceava, 17 din Vrancea, 16 din Harghita/Covasna.
Constructorii bistrițeni se confruntă cu o situație dificilă, mulți apelând la împrumuturi private foarte costisitoare, în condițiile în care au facturi de milioane de lei neîncasate de la primării din toamna anului trecut. Lucrările au fost efectuate din surse proprii, recepționate, facturate. E ca și cum firmele private au creditat primăriile și Guvernul. Primarii – care reprezintă beneficiarii lucrărilor – ridică din umeri și spun că ei nu pot face nimic decât să aștepte bunăvoința Guvernului. Sursele BistrițaBusiness.ro spun că au existat discuții între constructori și mai mulți parlamentari bistrițeni, chiar și cu prefectul, care au fost rugați să se intereseze la București de ce plățile spre Bistrița-Năsăud întârzie atât de mult, în comparație cu alte județe. Dinspre Putere a venit promisiunea că imediat după adoptarea Bugetului de stat (care s-a întâmplat alaltăieri), Guvernul va face plăți pentru a ajunge la zi. Iată însă că primele plăți după adoptarea Bugetului plasează Bistrița-Năsăud pe ultimul loc, la distanță mare de județe cu influență mai mare la București (Sălajul, prin Dacian Cioloș, Suceava, prin Gheorghe Flutur, Vrancea, prin Ion Ștefan, fostul ministru al Dezvoltării, prin care vin de fapt banii, sau Harghita/Covasna – actualul ministrul al Dezvoltării fiind lider al UDMR).
Mai au oare vreo influență politicienii bistrițeni la București, astfel încât să-și ajute propriile județe, cum se întâmpla pe vremea lui Ioan Oltean sau Radu Moldovan? Răspunsul pare evident. Sau nu îi interesează.
Aici puteți vedea tabelul complet cu plățile din 3 martie 2021: