Hydro Borca SRL, afacerea discretă a lui Ioan Repede de la ROMBAT, merge în pierdere deși valorează milioane de euro

Hydro Borca SRL, afacerea discretă a lui Ioan Repede de la ROMBAT, merge în pierdere deși valorează milioane de euro

Hydro Borca SRL, producător de energie hidro controlat (58%) de Ioan Repede, directorul general de la Rombat SA, a înregistrat un nou an pe pierdere în 2017, potrivit datelor disponibile la Ministerul Finanțelor. Cine este însă Hydro Borca, afacerea discretă a lui Ioan Repede?

Cifra de afaceri a firmei a coborât la numai 32.000 de euro în 2017, rezultatul net a fost de – 8.330 euro, în vreme ce datoriile s-au diminuat ușor, la 1,85 milioane euro. Care este însă, pe scurt, istoria acestei afaceri ciudate, proiectată și finanțată de ROMBAT ca să asigure fabricii o bună parte din consumul de energie, lucru care nu s-a întâmplat niciodată?

Prin 2010, directorul general al ROMBAT, Ioan Repede, anunța public investiții de milioane de euro în câteva microhidrocentrale, care să producă energie electrică pentru necesarul fabricii. În data de 15 octombrie 2010, Repede declara că ROMBAT a început deja lucrările la o microhidrocentrală proprie (cu o putere de 2,14 Mw), pe râul Borca din județul Neamț, o investiție de cca. 4,9 milioane euro. Următoarea unitate urma să fie construită pe râul Ciobănuș, din județul Bacău.

În 2011, au început tatonările și negocierile cu sudafricanii de la METAIR, pentru vânzarea ROMBAT. Cum s-a văzut ulterior, microhidrocentralele companiei aveau pregătită o altă soartă.

În 2012, înainte de finalizarea tranzacției cu METAIR, ia naștere firma Hydro Borca SRL, fondată de H&H ENERGIEERZEUGUNG GMBH (75%) și Vasile Roș (patronul CML, 25%). Neamțul Hubert Hainer nu a stat mult, câteva luni mai târziu Roș preluând și părțile sociale ale acestuia.

În 2013, la câteva luni după vânzarea ROMBAT către METAIR, în Hydro Borca SRL sunt cooptați Ilie Pârvu (cu 5%, directorul de investiții al ROMBAT) și Ioan Repede (cu 4,10%, managerul ROMBAT).

În 2014, galant, Roș îi cesionează lui Ioan Repede părțile sale sociale (90,90%), managerul ROMBAT ajungând să dețină 95% din Hydro Borca.

În 2016, Roș revine în firmă, prin doamna Hannelore Roș (2,17%). De asemenea, este cooptat Pop Buia Niculai (2,17%). În acest context, Ioan Repede rămâne cu 90,86%.

Și mai pe final de 2016, Repede rămâne cu 58%, după ce familia Roș crește la 23%, Pop Buia Niculai la 15%, iar Pârvu coboară la 4%. Situație care se regăsește și azi, în 2018.

Potrivit informațiilor de pe propriul site, firma operează două microhidrocentrale în comuna Borca, jud. Neamț, una cu o putere instalată de 1347 Kw, alta cu 1096 kW.

Cum a reușit Hydro Borca să intre în posesia microhidrocentralelor construite de ROMBAT? Ce au știut sudafricanii despre aceste investiții și tranzacții? De ce rezultatele financiare ale Hydro Borca sunt atât de slabe, în condițiile în care toți producătorii de energie hidro fac profituri consistente? Întrebări care își caută răspunsuri. Pentru proprietarii Hydro Borca este important că au în portofoliu niște bunuri de milioane de euro, pe care le pot vinde oricând unor investitori interesați de producția de energie electrică.

Categories: Business in top

About Author