ÎNDEMÂNAREA încearcă să-și țină angajații și merge înainte cu deschiderea fabricii de prelucrări mecanice și structuri metalice

ÎNDEMÂNAREA încearcă să-și țină angajații și merge înainte cu deschiderea fabricii de prelucrări mecanice și structuri metalice

Unul dintre cei mai importanți constructori locali, ÎNDEMÂNAREA PRODCOM, anunță că lucrează aproape la capacitate și încearcă să evite trimiterea angajaților în șomaj tehnic.

“Nu credem că este în interesul nimănui să ajungem acolo, la șomaj tehnic. Noi avem foarte multe lucrări contractate în infrastructură, cu finanțare asigurată, cu termene de execuție și în concluzie avem nevoie de oamenii noștri. Câtă vreme ne străduim să le asigurăm salariile și putem ieși legal pe șantiere la muncă, nu credem că vom recurge la șomaj. În același timp, ne gândim și la siguranța angajaților noștri. Unii dintre ei vor pur și simplu să stea acasă, ca să fie protejați 100%, dar în domeniul construcțiilor nu poți face muncă de acasă. Credem că ar trebui reglementat clar <<statul temporar acasă>>, astfel încât și angajații să fie protejați, dar în același timp și companiile, care, după această perioadă critică, trebuie să-și poată relua rapid activitatea” spune Alexandru Simionca, directorul general al companiei.

“În acest moment, la ÎNDEMÂNAREA suntem cam la 80% din capacitate. Am pus accent pe șantierele unde orizontul de încasare este cel mai apropiat, astfel încât să avem un cashflow cât se poate de bun“ explică Alexandru Simionca.

În privința măsurilor luate de Guvern pentru a ajuta companiile în această perioadă, antreprenorul bistrițean spune că banii pregătiți pentru șomaj tehnic ar fi fost mult mai utili în funcționarea companiilor, prin împrumuturi garantate de stat chiar și susținerea plății salariilor: “Vor folosi acești bani ca oamenii să stea acasă. Rata șomajului va trece prin acoperiș în 2-3 luni. Nu mai bine foloseau banii ca oamenii să-și păstreze locurile de muncă și salariile și companiile să poată ieși din blocajul acesta general?”

În același timp, alături de alți constructori mari, ÎNDEMÂNAREA a propus Guvernului, prin Camera de Comerț, o serie de măsuri de bun simț, care ar fi ajutat în această perioadă. Între ele, achitarea de urgență de către stat și autorități locale a lucrărilor finalizate și facturate, în special cele realizate prin PNDL dar și cu fonduri europene; compensarea datoriilor firmelor către stat cu sumele ce trebuie încasate de la stat; prelungirea termenelor de execuție a lucrărilor; identificarea unor soluții de creditare rapidă a companiilor, pentru a nu bloca activitatea întregului lanț pe care-l presupune o lucrare de construcții: producător de materiale, furnizor, proiectant, executant etc.

“Nu sunt semne importante că apelul constructorilor a fost auzit. Suntem pe cont propriu. Traversăm o perioadă complicată, însă contractele semnate pentru anul în curs și chiar dincolo de 2020 ne oferă totuși încredere că totul va fi bine la ÎNDEMÂNAREA. Rămânem în grafic și cu deschiderea în următoarele luni a noii linii de business, fabrica de confecții metalice și prelucrări mecanice. Va trece și valul acesta de panică și angajații vor deveni conștienți că locul lor de muncă a devenit brusc foarte important și că trebuie prețuit.”

Compania ÎNDEMÂNAREA, controlată de familia Simionca, a încheiat 2019 cu venituri de cca. 60 mil. lei, în creștere cu 70% față de anul precedent, și cu peste 200 de angajați.

Categories: Business in top

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*