“Înstruțatul Boului” a atras azi la Căianu Mic o televiziune canadiană care face un documentar cu datini românești
Locuitori de pe toată Valea Țibleșului, dar și turiști români și străini, au umplut astăzi cu energie și voie bună comuna Căianu Mic. Au venit cu toții să admire “Înstruțatul boului”, obicei agrar păstrat din vremea romanilor, dar și să asiste la spectacolele organizate cu ocazia Zilelor Comunei.
Comuna Căianu Mic a fost ieri și azi în sărbătoare. Competiții sportive, concerte în aer liber, ceremonii religioase, Înstruțatul boului, tineri mascați, jocuri și muzică populară, costume tradiționale, terase răcoroase, mâncare sfărâind pe grătare, și peste toate o voie bune contagioasă, nimerite în două zile cu soare aprins de final de mai.
Momentul culminant al Sărbătorii s-a petrecut azi, după încheierea slujbei religioase la biserica din Căianu Mic. Zeci de tineri mascați, “dracii” – cum le spun în această zi localnicii – s-au adunat la Ciurgău (izvorul faimos al comunei), în capătul satului dinspre Dobric. Ba pe jos, ba călare pe cai, îmbrăcați cât mai strident, fardați, cu ciorapi de damă trași pe scalpuri, cu peruci și rochii de domnișoare, țiuiau ca niște indieni comanși înainte de a porni a mia bătălie cu apașii. De-a dreptul blocau intrarea în sat, stând baricadă înaintea mașinilor, până li se plătea o “taxă vamală” (contravaloarea unei beri :)). Lângă ei, în timp ce se dădeau în stambă amuzând trecătorii, și-au făcut apariția câteva zeci de fete frumoase îmbrăcate în costume tradiționale, care urmau să împodobească boul și să-l urmeze în alai până la casa celui mai vrednic gospodar din sat. Acolo, cununa de pe creștetul animalului avea să fie înfiptă pe creasta casei, în semn de apreciere și bunăstare.
Boul nu a fost de găsit, dar de la pășune iaca, tacticoasă vine vaca, adusă de sfoară de un căienar mândru nevoie mare că animalul său va fi vedeta zilei. O echipă de jurnaliști canadieni de la TV5 Quebec, savurează din plin momentul, semn că văcuțele le mai vezi în Canada doar desenate pe cutiile de lapte. Philippe Desrosiers, șeful lor, aproape că se bagă sub grumazul zdravăn al vietății în dorința sa de a filma cât mai aproape de subiect. Pentru el, văcuța lu’ badea Ion e Donald Trump în acest moment. Fiecare mișcare, fiecare freamăt al nărilor, fiecare lovitură de coadă care caută muștele și nimerește spinarea vreunui drăcușor din mulțime, fiecare privire plictisită – este un deliciu pentru documentaristul canadian.
În vremea asta, ceterașii tocmiți de organizatori își vedeau de treabă și zdrăngăneau instrumentele într-un spectaculos delir, încurajați de bucuria emanată de mulțime. Dracii chiuiau, fetele se chinuiau să împodobească o vacă îndărătnică precum un bou, canadienii filmau din toate pozițiile, sătenii strânși în număr de vreo sută vociferau fiecare pe limba lor și o mână de polițiști negociau cu “vameșii”, cu rugăminți fierbinți, să lase mașinile să treacă. Așa a început “Înstruțatul Boului”, păgânul obicei roman pentru care, iată, comuna Căianu Mic ar putea deveni faimoasă în toată lumea.
Liniștea a fost restabilită curând de autoritatea profesorului Ovidiu Boca, directorul Liceului Tehnologic din comună. Acesta a apucat hățurile momentului și i-a pus pe toți într-o ordine clar prestabilită. Haosul s-a limpezit urgent. Dracii nu mai erau chiar dați dracului, fetele au terminat ciripitul și s-au pus pe treabă să înstruțeze animalul, ceterașii ziceau mai galeș pe strune, ziariștii s-au retras într-o margine, odată cu sătenii. În fața alaiului s-au ivit zeci de copilași în port popular – elevi ai școlii locale – care au primit misiunea de a purta prin tot satul un imens drapel al României și unul dedicat Centenarului Marii Uniri.
Odată înstruțat boul, alaiul a pornit la drum spre centrul satului. Antemergători au fost câțiva draci călare, urmau copilașii cu drapelele, apoi doi flăcăi cu clop cu pană de paun care conduceau de brațetă (a se citi lanț) vietatea cu cunună în frunte și țoale colorate pe spinare, apoi venea șiragul de fete frumoase împinse din spate de ceterașii cei veseli și de restul mulțimii.
În acest timp, centrul satului freamătă. Un grup mare de săteni coboară de la biserică și se oprește să vadă minunea, alături de preotul paroh, Alexandru Gherghel.
Primarul, Paul Știr, în port tradițional – inclusiv faimosul clop cu pană de păun – se uită lung, în zare, dade dade vede vreun nor de colb ridicându-se, semn că dracii călare au pornit din capătul satului. De unde colb, însă, că drumul tot el a vorbit să fie asfaltat de curând, deci niciun semn… A… un alt soi de semn. Au sosit oaspeții săi speciali, ce abia abia au trecut de “vama” de la Ciurgău: ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, subprefectul Ciprian Ceclan, vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Vasile Puica, consilierul județean Mihai Coroi. Au venit să se hrănească, măcar puțin, din bucuria de azi a mulțimii și zâmbetele lor arătau că au reușit.
Iarăși priviri în zare…
Primarul e nerăbdător. Ce fac dracii ăștia? Profesorul e cu ei? Dacă “boul”, găsit oricum cu greutate, nu răspunde la comenzi? L-au înstruțat? Copiii din linia întâi or fi ok? Pot duce ei drapelele? Ceterașii cântă? Fetele au costume populare? Poliția e acolo, să ajute? Scara pentru urcat cununa pe casă e aici? Oaspeții, unde îi ducem? Să facem loc pentru un joc, sau o horă! – numai primar nu v-ați fi dorit să fi fost azi în Căianu Mic, la câte a avut Paul Știr pe cap, după ce seara trecută a încheiat-o târziu, în mijlocul tinerilor prezenți la concerte. Dar, când echipa funcționează, lucrurile bune se întâmplă!
Un Winnetou, așa mai mic, cu un ștrimf muieresc tras pe cap, călărind o iapă nevricoasă, trece primul linia de sosire sub privirile admirative ale mulțimii din centru. E urmat de încă patru, din același trib (se va dovedi mai târziu, când se vor prinde laolaltă în horă). Alaiul e aici, compact, așa cum a pornit, cu copii, drapele, flăcăi, bou/vacă, fete frumoase, draci, ceterași, săteni – semn că profesorul a făcut o treabă bună.
Primarul îi poftește pe toți la joc și abia acuma, scăpați din strânsoarea profesorului, tinerii se dezlănțuie. Fetele sunt învârtite de le sar fulgii, dracii dansează cu ele dar și… drăcește, ei între ei. De pe margini, mulțimea admiră, chiuie, face poze. Canadienii au pornit iar camera de filmat și sunt peste tot.
După câteva rânduri de joc, vine momentul urcării cununii pe casa gospodarului cel vrednic. “Boul” e “destruțat” și trimis la plimbare iar un drăcușor ia în piept scara pregătită și agață cununa pe acoperișul Bibliotecii, vecină cu clădirea Primăriei. Nu că nu ar fi fost în sat un “cel mai vrednic gospodar”, dar organizatorii au decis, în ultimii ani, să încheie procesiunea în centru, unde se pot aduna toți localnicii, și atunci cel mai la îndemână a fost Biblioteca.
Primarul Paul Știr a mulțumit, apoi, celor prezenți, echipei care l-a ajutat cu organizarea, oaspeților speciali. Aceștia din urmă s-au declarat încântați și ei că au asistat la una dintre cele mai spectaculoase datini din regiunea Transilvaniei și au promis că vor reveni.
Finalul zilei a fost dedicat spectacolelor de muzică populară, cu artiști cunoscuți, unii provenind chiar din zonă.
Comuna Căianu Mic a fost ieri și azi în sărbătoare.
La mulți ani, Căianu Mic!