Ioana Birta, CFO: TERAPLAST va ajunge la 1200 de angajați, dintre care 180 în afara țării!

Ioana Birta, CFO: TERAPLAST va ajunge la 1200 de angajați, dintre care 180 în afara țării!

TeraPlast a participat ieri la Forumul Investitorilor, un eveniment important organizat de ziarul BURSA, partenerul la nivel național al Bistrița Business. Ioana Birta, CFO al TeraPlast, a răspuns întrebărilor jurnaliștilor cu privire la provocările și țintele companiei bistrițene în 2024.

„Există un trend pozitiv privind lucrările de infrastructură, trend început în al doilea semestru al anului trecut şi care, în estimarea investitorilor, se va menţine până la finalul anului 2023” – a declarat Ioana Birta.

“70% din afacerile grupului TeraPlast sunt legate de proiectele de infrastructură: apă, canalizare, gaze naturale. În a doua jumătate a anului 2023 a început un trend pozitiv privind lucrările de infrastructură şi ne aşteptăm ca el să se păstreze şi în cursul anului 2024. Ne aşteptăm şi la o stabilizare a costurilor privind materialele de construcţii, la o uşoară scădere a costurilor cu energie şi la o uşoară scădere a dobânzilor în a doua parte a anului. La alte sectoare – cum ar fi ambalaje sau ferestre, ne aşteptăm la uşoare contracţii. Cu toate acestea, pe partea de evoluţie pozitivă a lucrărilor de infrastructură există un risc de blocaj la decontare și de întârziere a lucrărilor din cauza acestui blocaj. Apoi mediul macroeconomic din ultimii ani a fost destul de instabil astfel că este greu de prevăzut cum va fi anul 2024 până la final şi de aceea bugetele sunt conservatoare pentru anul curent deoarece iau în calcul acest factor al instabilităţii”. – a adăugat Ioana Birta.

Domnia sa a precizat că fiecare perioadă vine cu o particularitate şi că în privinţa proiectelor de infrastructură evoluţia este în etape, în funcţie de lansare şi de modul de finanţare, de la bugetul de stat sau din fonduri europene: “Recunoaştem această ciclicitate, am mai văzut-o, acum trendul e ascendent începând din al doilea semestru al anului trecut, astfel că e susţinută premisa noastră privind 2024 ca an bun pentru lucrările de infrastructură. Există contracte în desfăşurare care sunt mai multe decât în oricare altă perioadă. Pe de altă parte, observăm că anumite componente macroeconomice sunt similare altor perioade: stabilizarea costurilor la materii prime la un nivel scăzut comparabil cu ultimii ani, lucru datorat în această perioadă şi cererii scăzute sezoniere. Este vorba despre materiile prime plastice care reprezintă o industrie ciclică”.

Directorul financiar al TeraPlast a mai arătat că grupul de firme se extinde, fapt ce a atras o dispersie a riscurilor: “Anul acesta ne-am extins amprenta geografică, ceea ce a dus la o dispersie a riscurilor, în urma achiziţiei unor companii din Republica Moldova, Ungaria şi Austria, ceea ce reprezintă 15% din bugetul pe 2024, adică jumătate din creşterea anticipată pentru acest an. După integrarea societăţilor nou achiziţionate vom fi aproape 1200 de colegi în grupul TeraPlast. Din Ungaria şi Austria vom avea 150 de colegi, iar din Republica Moldova 30 de colegi, companiile respective intrând în grupul nostru cu angajaţii pe care îi au”.

Reprezentanta TeraPlast a precizat că veniturile salariale în cadrul grupului au fost majorate peste rata inflaţiei şi că salariul mediu este unul semnificativ, chiar dacă au crescut şi alte costuri aflate în legătură cu inflaţia, cum ar fi majorarea cheltuielilor privind transportul.

Categories: Brands, Bursa, Business in top

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*