Lazany: “Am un vis! Elicopterul SMURD să și aducă pacienți la Bistrița, nu doar să transporte de aici în altă parte!”
Spitalul Județean de Urgență Bistrița (SJU) și-a prezentat azi oficial echipa managerială dar și o bună parte din echipa de medici noi, veniți în instituție în ultimele 12 luni.
“Investițiile de 32 de milioane de euro – și cele care vor urma – în pereți, zugrăveli și echipamente medicale ar fi fără utilitate dacă nu ar exista acești oameni, care, pe lângă cei vechi, să dea viață instituției!”, a spus Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, gazda conferinței de presă.
Managerul SJU, Gabriel Lazany, și-a prezentat cu mândrie echipa de conducere, începând cu directorul medical, dr. Gabriela Deak, și continuând cu directorul Departamentului Îngrijiri, Gabriela Remeș, directorul financiar contabil, Mirela Pop, și directorul administrativ, Paul Szekely. “Am promis o echipă de conducere valoroasă când mi-am început mandatul de manager și, iată, o am aici. În această formație, derulăm un amplu proces de restructurare și eficientizare a SJU, pornind de la principiul creșterii veniturilor și nu de la cel al diminuării cheltuielilor. Investițiile de până acum au schimbat fața instituției noastre și au făcut-o atractivă pentru medici tineri, mulți din afara județului. Ei au aici condiții de muncă la standarde occidentale. Ceea ce avem însă în plan va duce SJU la un cu totul alt nivel. Eu am un vis: elicopterul care va ateriza pe viitorul heliport de pe spital să și aducă pacienți la Bistrița, nu doar să-i ducă de aici la Cluj sau la Târgu Mureș. Să devenim atât de buni” a spus Lazany.
Cine sunt medicii tineri sosiți la Bistrița în ultimul an?
Cei 29 de medici noi, veniți la SJU în ultimele 12 luni, dintr-un total de 50 cooptați în ultimii 2-3 ani, s-au prezentat apoi pe scurt. Majoritatea provin din alte județe, precum Alba, Cluj, Iași, Covasna, unul chiar din Republica Moldova, iar studiile medicale le-au realizat în centrele universitare de la Cluj-Napoca, Târgu Mureș sau Iași. La Anestezie și Terapie Intensivă au fost cooptați Antohi Julien-Gheorghe, Loredana Oprea și Daniel-Grigore Lehaci, la Cardiologie Anamaria Stănilă, la Chirurgie Generală Radu-Claudiu Elisei, la Dermato-venerologie Oana Fechete și Ioana Manuela Man, la Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice Paula Gabriela Avram, la Gastroenterologie Andrei Vârciu, la Medicină de Familie Emanuela Natalia Pintea, la Medicină de Urgență Oleg Burlac, la Medicină Internă Ioana-Mariana Marchiș și Cosmin Bogdan Man, la Medicină Legală Răzvan Andrei Țiriac, la Neurochirurgie Vasile Florin Leat-Savin și Estera Alexandrina Pop, la Neurologie Iulia Frimu, la Obstetrică-Ginegolocie Anton-Mihai Bărcan, la Oncologie Medicală Ioana-Alina Cuc, la ORL Camelia Gherman, Horațiu Bogdan Rablău și Ajtony Balint, la Ortopedie și Traumatologie Florin Cioancă, la Pediatrie Ioana-Monica Pop, la Pneumologie Carmen Brînză, la Radiologie și Imagistică Medicală Carmen Salvan-Schaschl și Titus Odiviu Udrescu, iar la Urologie Valerian Ciprian Lucan.
Medicii din noul val, sosiți la Bistrița în ultimii 2-3 ani, reprezintă cca. 30% din totalul de 163 de medici ai SJU. Pe termen scurt, conducerea instituției estimează că va mai angaja încă 4-5 specialiști pe posturi deficitare.
Proiecte pregătite de încă 25 mil. euro
Potrivit conducerii Consiliului Județean, la SJU au fost investiți în ultimii ani 32 de milioane euro, iar proiecte de încă 10 milioane de euro, cu finanțare aprobată, se află în derulare. Pe termen mediu (2-3 ani), SJU ar putea beneficia de investiții de încă 25 de milioane de euro, mai ales că bugetul Ministerului Sănătății va crește considerabil din acest an. Un proiect deosebit de important, aflat în faza studiului de fezabilitate, este construcția în curtea din spate a spitalului a unui corp de clădire P+4, unde să funcționeze o secție nouă de cardiologie intervențională, o secție de neurochirurgie cu sală de operații și o secție de chirurgie intervențională gastro. “Vorbim de un proiect de 14-16 milioane de euro, cred că vom avea capacitatea de a introduce acest proiect într-o finanțare mixtă, adică Ministerul Sănătății și Consiliul Județean”, a mai spus Radu Moldovan.