Lecția de antreprenoriat a familiei Purlea. Cum duci banalele sărățele la un alt nivel?
Undeva, în munții Rodnei, se ascunde o adevărată poveste-lecție de antreprenoriat. Ionel Purlea este unul dintre tinerii care au luat în serios proiectul Start-Up Nation. Și-a suflecat mânecile și a muncit pe brânci în ultimii trei ani ca să-și vadă visul realitate: o făbricuță de produse de patiserie, făcute natural, fără amelioratori, după rețete tradiționale. Astăzi, are deja vânzări consistente, în rețele de magazine din tot județul.
Povestea a început în 2017, când Ionel a citit undeva că prin programul Start-Up Nation poți obține 43.000 de euro pentru înființarea unei afaceri. Cu ajutorul unui consultant a gândit un proiect pentru o făbricuță de dulcețuri și compoturi. Vroia să producă, să ambaleze și să comercializeze în special dulceața cu miere, pentru că avea stupi și mierea îi era un produs la îndemână. S-a răzgândit însă când a realizat că era totuși vorba de o afacere sezonieră, iar el avea nevoie de ceva care să funcționeze tot timpul anului. Tot de la pasiunea pentru dulciuri i-a venit ideea unei patiserii. Ideea unei altfel de patiserii, cu produse naturale, sănătoase, fără amelioratori! Așa a apărut firma Arinetele pe Someș SRL, câștigătoare al unui proiect Start-Up Nation.
Dar de la a câștiga un proiect de finanțare până la gustul succesului e o cale sinuoasă, plină de probleme, pe care nu mulți reușesc să o străbată. Dotați cu perseverență și răbdare, soții Purlea s-au apucat de treabă. Toate etapele implementării unui proiect cu finanțare nerambursabilă sunt parcă pietre de încercare, puse în cale. Creditul-punte, care comportă dobânzi, e una dintre decizii. Când constați că finanțarea din proiect nu îți ajunge, vine o altă decizie, de a face rost de bani suplimentari. Timpul pe care-l aloci înființării și organizării unei afaceri noi, care nu produce nimic în primă fază, e un alt tribut plătit. Birocrația de care te lovești în România la tot pasul când vine vorba de documentații, aprobări, avize, achiziții este iarăși o mare încercare.
“Problemele vin în valuri, stresul crește progresiv. Faci firma, primești finanțarea, zici că va fi bine. Urmează implementarea, banii nu îți ajung, băncile te amăgesc, avizele se obțin greu, te apuci de construit, cu chiu cu vai. Închei etapa asta, crezi că s-a terminat. De fapt, abia acolo începe totul. Ai instrumentele pentru a face un business, dar chiar vei reuși să-l faci, în condițiile în care ești singur, singurel, fără ajutorul nimănui, într-un loc de unde nu mai poți da înapoi?” – își spune, povestea lui de antreprenor, Ionel Purlea.
Totul depinde de determinarea cu care lucrezi și de credința în produsul tău! – răspunde tot Ionel, acum, la aproape 3 ani de la acel moment de cumpănă. Produsul este esențial! Patiseria sa face chiar ceea ce spune, după rețete unice, unele foarte vechi, cu ingrediente naturale.
“Am făcut o promisiune față de mine, față de cei din jur și față de Dumnezeu că nu voi folosi vreun ameliorator.” – declară, solemn, Ionel.
Această promisiune a atras după sine, evident, și probleme, în principal cu aluatul. Din cauza glutenului din făină, uneori acesta poate să nu crească, iar singura soluție este identificarea și folosirea unei alte mărci de faină. Este unul dintre joburile de bază ale lui Ionel: să mențină aprovizionarea cu făina care trebuie.
Dintre bunătațile pregătite de patiseria antreprenorului cele mai căutate sunt croissantes din foietaj, croissantes din aluat dulce, cozonac și chec. De asemenea, pâinea cu brânză de oaie și susan, din aluat plămădit cu ou, este un deliciu. Salamul de biscuiți, vafele cu miere și caramel, brânzoaicele sau covrigeii cu susan și brânză de oaie se înscriu, la fel, pe lista delicateselor. Produsul favorit, cu care Ionel are un vis – de a cuceri toată țara – sunt sărățelele cu brânză de oaie cu chimen sau chiașin. Acesta a ajuns deja la papilele gustative ale multora și cuvântul de ordine este: excepțional!
Produsele pot fi găsite chiar la patiserie, în Maieru, dar și în rețeaua de magazine Punct, în Bistrița, Năsăud sau pe Valea Bârgăului.
Antreprenorul estimează că afacerea sa va realiza venituri de peste 300.000 lei în 2020, de cinci ori mai mari decât în primul an de activitate, în 2018. La început au fost doar doi angajați – o condiție în programul Start-Up Nation. Astăzi, echipa patiseriei e formată din cinci oameni, care lucrează în schimburi, dintr-un motiv simplu: sărățelele se fac ziua, iar restul produselor noaptea, pentru ca a doua zi să fie proaspete pentru clienți!
O fi o îmbinare de noroc și îndârjire în cazul familiei Purlea, condimentată cu o pasiune pentru gastronomie tradițională, ingredientele care au dus la succesul de până acum al afacerii! Dacă ai astfel de calități, antreprenoriatul se învață pe parcurs…