Lecția de business a bistrițenilor de la ELIEZER PROD. Brânzeturi speciale de pe Ilve

Lecția de business a bistrițenilor de la ELIEZER PROD. Brânzeturi speciale de pe Ilve

Povestea de business a soților Sabina și Marcu Leșan, fondatorii brandului de brânzeturi Eliezer Prod, reprezintă o adevărată lecție de antreprenoriat pentru cei care au urechi să asculte. Tenacitatea a fost calitatea celor doi care a făcut diferența și a așezat afacerea în topul producătorilor regionali de produse lactate.

De mai bine de un deceniu, o făbricuță mică, dar foarte modernă, produce la Lunca Ilvei brânzeturi naturale 100%, unele după rețete unice în România. Laptele folosit de provine dintr-una dintre cele mai curate zone montane ale țării, încă neatinse de marea poluare.

Sabina și Marcu Leșan se trezesc de obicei cu noaptea în cap, pentru că, nu-i așa, afacerile legate de agricultură nu funcționează după un orar normal. Pur și simplu, încep înainte de a răsări soarele și se opresc mult după apus. I-am prins greu la o poveste, dar a meritat.

Primii 10 ani – școală de business

Primii zece ani de antreprenoriat (1997-2007) au fost poate cea mai dură școală de business posibilă pentru soții Leșan. Au pornit cu încredere o brutărie. În paralel, timp de câțiva ani, cei doi au avut și o fermă de vaci, care furniza lapte marilor producători din industria lactatelor.

Brutăria nu a fost un pariu reușit și nici ferma, după cum a arătat timpul. Era dureros să muncești zi și noapte pentru a livra lapte la 0,50 bani litrul, pentru ca apoi să-l vezi, super-degresat, în supermarket-uri, la 4-5 lei litrul.

Două experiențe eșuate pentru soții Leșan, care, însă, au avut și părți bune: cei doi au învățat de la zero cum se face business, au învățat comportamentul clientului, al furnizorului, al angajatului, au învățat cum să-și împacheteze și să-și vândă produsele, cum să negocieze etc.

“Învățăturile astea sunt cel mai de preț bun din acea perioadă” recunoaște Sabina Leșan. „Alții plătesc bani buni ca să învețe, în teorie, toate aceste lucruri. Ei, noi le-am trăit, ne-am făcut practica, am plătit prețul și ceea ce ne-a rămas ne-a folosit enorm când am fondat fabrica de brânzeturi” explică Sabina.

Eliezer Prod – un nou drum

Era păcat de laptele grozav din zona montană a Ilvelor ca să nu fie prelucrat acolo, în zona de unde provine! Soții Leșan au intuit acest potențial și au pariat fără ezitări pe un brand de brânzeturi naturale, construit chiar acolo, în inima naturii. O făbricuță gândită undeva prin 2002-2003, pusă în funcțiune și modernizată, cu fonduri proprii și europene, în anii care au urmat. Brandul Eliezer Prod a prins contur, fiind specializat pe producția de cașcaval, telemea, smântână, brânză de burduf, mozzarela, iaurt natural, brânză de vacă sau brânză topită.
Un alt lucru inedit este că Eliezer Prod are în gamă brânzeturi de tip grecesc, după rețete originale. Soții Leșan au lucrat în tinerețe în Grecia și au rămas cu gândul la câteva delicioase produse tradiționale din acea țară. Când au pornit fabrica, au vrut musai să le producă și la Lunca Ilvei. Prin urmare, au invitat în România câțiva specialiști greci care le-au dezvăluit secretele acelor produse. După multe experimente, două tipuri de brânzeturi tari – Kefalotiri și Graviera – au ieșit impecabil, deși au fost realizate din lapte de vacă și nu de oaie, precum în Grecia. Eliezer Prod e singurul producător din România care face aceste brânzeturi.

Ascensiunea

Sabina este astăzi cu partea “teoretică” a afacerii, fiind și absolventă a Facultății de Industrie Alimentară, iar Marcu se ocupă de practică. De fapt, sunt o echipă sudată, care știe ce face mai bine ca niciodată. În ecuație a intrat deja fiul celor doi, îndrumat de părinți să studieze și el Industria Alimentară, pentru a putea prelua la un moment dat afacerea.

În acest moment, fabrica are 40 de angajați și poate prelucra până la 25.000 de litri de lapte în 8 ore. O bună parte a procesului de producție este automatizat. Produsele sunt la mare căutare în toată țara, în supermarket-uri precum Auchan, Carrefour sau Selgros, dar și în magazine mai mici, chiar și din Anglia, Spania sau Germania. Firma a avut vânzări de aproape 13 mil. lei în 2019 și un profit net de peste 1 mil. lei.

Fabrica – obiectiv turistic

În inima localității Lunca Ilvei, fabrica Eliezer Prod este deschisă tuturor celor care doresc să o viziteze. În plus, oaspeții sunt serviţi cu produse proaspete, ieșite de pe bandă. La plecare, aceștia pot intra în magazinul de prezentare din curtea fabricii, ca să nu cumva să plece acasă cu mâna goală.

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*