Licitația pe apele minerale din Maieru ar putea aduce un mare investitor în județ!

Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a scos la licitație, în vederea concesionării, 19 perimetre care pot fi exploatate, dintre care 7 de cărbune și 5 de ape minerale sau geotermale. Cel mai mare dintre aceste perimetre este cel de ape minerale necarbogazoase din zona Maieru-Valea Caselor, județul Bistrița-Năsăud. Acesta se întinde pe 6,35 km pătrați.
Varianta de concesionare aleasă de ANRM este cea prin concursul public de ofertă. Pe lângă scrisoarea de bonitate (care trebuie să cuprindă mai mulți indicatori precum lichiditate globală, solvabilitate patrimonială, rata profitului brut sau rentabilitate financiară) firmele autohtone care vor să depună oferte sunt obligate să prezinte și “dovada disciplinei financiar-fiscale, prin anexarea, în original sau copie legalizată, a certificatelor constatatoare/adeverințelor, emise de autoritățile/instituțiile publice care administrează bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, bugetul asigurărilor pentru șomaj, bugetul asigurărilor pentru accidente de muncă și boli profesionale și bugetele locale”.
În privința perimetrelor cu ape, unul este cu apă geotermală (Băile Carpad – Arad), trei cu ape minerale naturale (Catalina Nord și Catalina Hătuita – Covasna), și Maieru / Valea Caselor – Bistrița Năsăud), iar unul cu ape termale terapeutice (Ocna Șugatag – Maramureș). Un alt perimetru scos la licitație este Lacul Nutași (din Constanța), cu nămoluri terapeutice.
În ceea ce privește cărbunele, 4 dintre cele 7 perimetre sunt cu lignit (Curătura din județul Bihor, Golașa din județul Mehedinți, Valea Coandei și Miculești IV din Gorj) și 3 cu huilă (Hăblău, Zănoaga și Dosul Galbenului, toate în județul Hunedoara.
Celelalte perimetre scoase la licitație de ANRE au ca resurse nisip și pietriș, granit, dacit și sare gemă.
În vederea formulării ofertelor, ANRM pune la dispoziția persoanelor juridice interesate date și informații geologice existente în fondul geologic național și/sau în fondul național de resurse/rezerve minerale. Termenul de depunere a ofertelor este a 30-a zi lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentului ordin (data 10 aprilie – n.red).
Reamintim că Guvernul vrea să scoată apele minerale din legea generală a minelor și a elaborat un proiect de lege a resurselor hidrotermale care prevede, printre altele, majorarea cu peste 67% față de nivelul actual a taxei anuale pe suprafață de explorare a acestor resurse și cu 34% a taxelor de prospecțiune și de exploatare a acestora.