Liderul mondial la materiale de construcții, cu afaceri de 24 miliarde euro, scoate andezit și dacit din Bistrița-Năsăud
Compania CRH Ciment România, deținută de liderul mondial în producția de materiale de construcții, a primit cinci licențe de exploatare a andezitului, dacitului și reziduurilor miniere în județul Bistrița-Năsăud.
CRH Ciment România exploatează dacit, andezit industrial și de construcții și produse reziduale miniere la Poiana Ilvei – Măgura Sturzii, andezit la Măgura Ilvei și dacit în perimetrul Tunel I – Măgura Ilvei. Firma mai are o licență activă, în curs de aprobare, pentru a exploata andezit în perimetrul Turnuri (Măgura Ilvei).
Cine e CRH România?
În 2016, grupul global CRH a achiziționat mai multe active ale Lafarge din Europa, printre care și cele din România (valoarea tranzacției locale a fost de cca. 400 milioane euro). Astăzi, CRH România – operată de o firmă înregistrată în UK, deține și operează două fabrici de ciment la Medgidia și Hoghiz, o stație de măcinare la Târgu-Jiu, precum și o rețea de terminale de ciment, cariere, balastiere, depozite de agregate și stații de betoane. Viziunea companiei este de a promova proiecte de construcții sustenabile, având o acoperire geografică extinsă la nivelul întregii țări prin cele aproape 40 de site-uri industriale unde lucrează aproximativ 900 de angajați.
În 2016, CRH Ciment România a avut venituri de 180 milioane euro și un profit net de peste 19 milioane euro. Compania mai controlează firmele Elpreco, producător de BCA, țiglă, pavele și borduri, tuburi și cămine, respectiv Ferrobeton, producător de prefabricate.
CRH, între liderii globali, fondată de doi irlandezi
Grupul CRH plc a fost fondat în anul 1970, prin fuziunea a două mari companii din Irlanda care activau în domeniul materialelor de costrucții, Ciment Limited (înființată în 1936), respectiv Roadstone Limited (1949). Grupul format la acel moment, Cement Roadstone Holdings, a devenit singurul producător de ciment și cel mai mare producător de agregate, beton și asfalt din Irlanda, piața-mamă fiind de altfel cea care genera și cea mai mare parte a vânzărilor, circa 95%. Ulterior, CRH plc a crescut exponențial an de an, ajungând de la vânzări echivalente a 27 de milioane de euro în 1970 la 24 de miliarde de euro în 2014. În același timp, grupul și-a sporit prezența și la nivel internațional și în prezent derulează operațiuni în 37 de țări și are peste 90.000 de angajați în 4.000 de puncte de lucru din întreaga lume.
În august 2015, grupul CRH plc a preluat pentru 6,5 miliarde de euro o parte din activele companiilor Lafarge și Holcim, printre acestea numărându-se și operațiunile Lafarge din România. Prin această achiziție, CRH a intrat în top 3 al celor mai mari jucători din industria materialelor de construcții din lume și a devenit numărul 2 la nivel mondial pe piața de agregate. Astăzi, CRH e lider mondial.