Marea licitație pentru deszăpeziri a fost reluată. Cine va curăța omătul în următorii 4 ani?

Marea licitație pentru deszăpeziri a fost reluată. Cine va curăța omătul în următorii 4 ani?

 Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a scos vineri la licitație, pentru a doua oară, deszăpezirea drumurilor județene pentru următorii 4 ani. Valoarea lucrărilor poate fi între 10,5 și 20,7 milioane lei, la care se adaugă TVA.

După ce prima licitație, având același obiect, a fost sortită eșecului, din cauza ofertelor neconforme depuse, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a reluat zilele trecute procedura, pentru a găsi un contractor stabil pe deszăpeziri. Ofertele trebuie depuse până la data de 17 ianuarie 2018. Până la semnarea contractului cu viitorul câștigător, lucrările curente – dacă există – le execută companiile LDP SA (cu acționar unic CJ BN) și DIMEX 2000 Company, în baza unor înțelegeri temporare. De fapt, LDP a fost cea care a asigurat aceste servicii și în iarna trecută și va fi cu siguranță unul dintre competitorii care vor intra în cursă pentru marele contract pe 4 ani. LDP nu se simte deloc bine în acest an – cuvântul insolvență fiind rostit tot mai des în mediul de business local – și acest contract ar putea fi un start pentru redresarea sa. Obișnuită să nu rateze nimic în ultimii doi ani, DIMEX probabil că se va arunca și ea în licitație. Mai sunt însă și alți doritori care ar încerca zăpada cu degetul. Contractele de deszăpeziri, spun firmele de construcții, sunt cu două tăișuri, funcție de capriciile vremii: nu ninge, ai dat lovitura; ninge, lucrezi din greu, cu profit mic și încasând înjurăturile oamenilor nemulțumiți că nu ai ajuns la timp pe drumul lor. Totuși, contractul pe 4 ani ar putea arăta atrăgător, pentru că ultimele ierni au fost destul de blânde și eventuala pierdere dintr-un an poate fi compensată cu un câștig serios în următorul an.

 

Județul împărțit în 5 zone de lucru

 

Contractul propriu-zis cu Consiliul Județean va presupune un Acord-cadru, în perioada 2017-2021, pentru întreținerea curentă pe timp de iarnă a drumurilor județene și a podurilor în lungime totală de 637,061 km. În vederea realizării acestui serviciu în condiții optime (raportat la distanța medie de intervenție față de amplasarea unei baze; dotarea tehnică care trebuie să fie disponibilă la un moment dat concomitent pe întreg teritoriul județului, coordonarea facilă a activității în momente de criză ș.a.), drumurile județene aflate în administrarea autorității contractante au fost împărțite în 5 zone teritoriale, respectiv loturi, dupa cum urmează: Lot 1 – Bistrița; Lot 2 – Beclean; Lot 3 – Năsaud; Lot 4 – Șieu; Lot 5 – Lechința. Se va încheia un Acord-cadru pentru o perioadă de 4 ani pe fiecare lot în parte, cu câte patru contracte subsecvente, unul pentru fiecare an, respectiv: 2017-2018, 2018-2019, 2019-2020 si 2020-2021.

Valoarea estimată a lucrărilor este de minimum 10.526.870,00 RON fără TVA și maximum 20.704.045, fără TVA.

Categories: Local

About Author