MetalPRO Bistrița, saltul de la zero la afaceri de 4 mil. euro

MetalPRO Bistrița, saltul de la zero la afaceri de 4 mil. euro

Un antreprenor bistrițean își dublează afacerea în acest an, la 4 mil. euro, realizând confecții metalice și prelucrări prin așchiere pentru parteneri din SUA, Germania, Italia și România. Afacerea MetalPRO a crescut spectaculos, dar Viorel Burdeți, proprietarul ei, spune că acesta e doar începutul. Recent, a achiziționat la licitație o platformă industrială din fosta ARIO, urmând să-și mute acolo mare parte din producție.

 

În 2003, după 11 ani petrecuți în Comelf și câțiva ani în fabrica de bere, Viorel Burdeți era la o cumpănă de drumuri: să-și caute din nou un loc de muncă, ori să pornească o afacere proprie? A ales drumul mai nesigur al antreprenoriatului, a împrumutat bani pentru primele utilaje de la prieteni și familie, a riscat, a muncit pe brânci, dar astăzi este departe. “Două strunguri și o freză, luate la mâna a doua de la o firmă care era în faliment. Cu astea am pornit, într-un spațiu mic închiriat în curtea fostului abator. Știam că va fi greu, dar eram sigur că există loc în piață și pentru mine. De altfel, piața confecțiilor metalice e una aproape nelimitată, mereu va fi de lucru în acest domeniu“, povestește antreprenorul. Primele comenzi au venit de la Raal, apoi de la Ario, apoi de la Comelf. După ce și-a plătit datoriile de început, Viorel Burdeți a dirijat fiecare bănuț câștigat spre achiziția de echipamente. Era nevoie, pentru că multe operațiuni nu le putea executa în MetalPRO, neavând utilajele specifice, și atunci le subcontracta. În doar 4 ani, avea gama completă de mașini.

Două oportunități: germanii și americanii

“În 2007, am simțit pentru prima dată că atelierul nostru devenise prea mic pentru ce dimensiune căpătase afacerea. Ne-am mutat în curtea fostei fabrici de pâine, într-un spațiu pe care l-am cumpărat, l-am modernizat și l-am umplut de utilaje“, spune antreprenorul. Afacerea creștea lin, cu pași mici dar siguri, un principiu de business după care s-a ghidat mereu Viorel Burdeți. Apar însă în viață ocazii pe care nu ai voie să le ratezi, ocazii care pot să-ți aducă brusc un salt spre liga mare. Așa a fost și în cazul MetalPRO, iar Viorel Burdeți a știut să profite de aceste oportunități. “Era odată în România un om de afaceri neamț, care lucra cu firme de confecții metalice, inclusiv cu a noastră, beneficiarul fiind o companie germană foarte puternică. Ei, neamțul nostru a reușit să-și falimenteze afacerea și am rămas cu toții cu ochii în soare. Am avut atunci inspirația să-i contactez pe cei din Germania, beneficiarii, și să-i invit la Bistrița. După câteva luni, în care le-am câștigat încrederea, au început să ne plaseze foarte multe comenzi. Astăzi, MetalPRO e principalul lor partener pe acest segment, colaborarea cu ei însemnând 20% din cifra noastră de afaceri“ povestește Viorel Burdeți cum s-a lipit de primul său mare client.

A doua șansă, parteneriatul cu o serioasă companie americană, activă în industria militară defensivă, a apărut tot printr-o împrejurare. Americanii au o companie la Mediaș, iar un amic al lui Viorel Burdeți a plecat să lucreze acolo. Căutau colaboratori serioși pe confecții metalice, iar MetalPRO le-a intrat rapid în grații. A urmat o ploaie de comenzi, la valori de peste 200.000 euro/lună, lucrări care au propulsat firma bistrițeană în topul firmelor de profil din județ. Astăzi, americanii reprezintă cca. 30% din cifra de afaceri a MetalPRO. Un alt partener important pentru firma bistrițeană este la Cluj, reprezentanța unui mare concern german, care înseamnă cca. 15% din cifra de afaceri. Din spate vin însă alți clienți care pot deveni mari, cum ar fi companiile Emerson și IRUM Reghin.

Clientul – cheie din Italia

Clientul care însă a oferit o nouă dimensiune companiei lui Viorel Burdeți este un producător italian de utilaje folosite în construcții (mașini de compactat, utilaje de frezat asfaltul, utilaje de turnat asfaltul etc). Italienii sunt prezenți de mulți ani pe piața românească, oferind comenzi firmelor de confecții metalice. “În județ, suntem acum două firme care lucrăm cu ei. În cazul nostru, ei reprezintă aprox. 25% din cifra de afaceri și ne oferă comenzi mari, sigure și pe termen lung. Cer mereu mai mult, mai mult, mai mult“, spune bistrițeanul. Italienii au planuri de dezvoltare foarte serioase, la nivel global. Pentru a putea lucra cu ei, MetalPRO a fost obligată să se extindă din nou. În 2015, a investit aproape 500.000 euro într-o hală de producție pe strada Tărpiului și a dotat-o cu echipamente moderne. Dar, comenzile în creștere ale italienilor l-au făcut pe Viorel Burdeți să facă pasul spre cea mai mare investiție a sa de până acum: în martie 2017 a achiziționat la licitație o parte importantă din fosta ARIO, plătind 630000 euro. Este vorba o clădire administrativă cu 3 etaje, o hală de 5400 mp (care urmează a fi renovată complet) și una de 1000 mp, care a fost deja modernizată. În clădirea administrativă, noii proprietari vor amenaja birourile companiei, o sală de ședințe, o cantină pentru angajații MetalPRO, dar și pentru alții, din afară, zona respectivă fiind bine populată. La ultimul nivel al clădirii, vor fi amenajate câteva locuințe de serviciu, pentru posibili angajați relocați în Bistrița din alte zone ale țării.

Compania s-a implicat în sistemul dual de învățământ

 MetalPRO are astăzi 81 de angajați, cu 15-20 mai mulți față de anul trecut. Afacerea se extinde spectaculos și Viorel Burdeți știe că se va lovi curând de o problemă gravă, care afectează de fapt economia întregii țări: lipsa forței de muncă. “Eu unul nu înțeleg un lucru. Ori pe cine întrebi din industrie, toți se plâng că nu găsesc forță de muncă. Pe de altă parte, România are câteva milioane de șomeri. Ce fac acești oameni? De ce nu vor să lucreze? La MetalPRO și muncitorii necalificați au 1600 lei net, dar tot nu găsim amatori. Mai grav decât atât, nu vine nimeni din urmă. Copiii de azi, absolvenții de licee și facultăți, habar nu au pe ce drum să o apuce. Nu știu face nimic, dar nici nu îi preocupă să învețe o meserie. Nu pot fi toți avocați, doctori, economiști sau politicieni. Ce facem cu ei? Ce face statul cu ei, pentru că statul ar trebui să aibă o strategie? Am avut un sistem care funcționa perfect, cel al școlilor profesionale. L-au distrus politicienii. Acum încearcă să-l reînvie, dar e evident că e mult mai greu să construiești, decât să dărâmi. Merge greu. Suntem implicați și noi acum în acest sistem de învățământ dual, avem un parteneriat semnat cu Colegiul Tehnic Grigore Moisil. Noi ne asumăm să plătim o bursă lunară unui număr de elevi, să oferim o masă pe zi, să punem la dispoziție echipamente de lucru unde aceștia să facă practică. La schimb, liceul îi va instrui pe acești copii pe anumite meserii, de care avem nevoie, urmând ca ei să fie angajați la noi după absolvire. Sper ca acest sistem să aibă succes, altfel nu știu zău care va fi viitorul României. Ori vom importa forță de muncă, ori investitorii se vor muta într-o țară care le oferă această forță de muncă. E marea problemă care ar trebui să ne preocupe azi pe toți!” încheie antreprenorul bistrițean.

Începutul unei afaceri cu adevărat mari

În zilele următoare, departamentul de contabilitate al MetalPRO își va prelua birourile, complet renovate, din clădirea administrativă a fostei ARIO. Vor urma, pe măsură ce vor fi mutate și utilajele, aproape toți angajații companiei. La început, muncitorii vor funcționa în hala mică, până când hala de 5400 mp va fi reabilitată. Adică în primăvară. Locațiile vechi ale companiei vor rămâne active, dar vor fi axate doar pe anumite activități. MetalPRO e din nou la început, așa cum a spus Viorel Burdeți. Începutul unei afaceri cu adevărat mari.

About Author