O bistrițeancă a fost condamnată penal pentru fraudă la fonduri europene

O bistrițeancă a fost condamnată penal pentru fraudă la fonduri europene

O bistrițeancă a fost condamnată definitiv de Tribunalul Bistrița-Năsăud la 11 luni de închisoare cu suspendare pentru că a falsificat documente ajutând pe altcineva să obțină fonduri europene pentru niște investiții care existau deja.

Prin sentința penală nr. 90 din 23.09.2020, definitivă prin neapelare la data de 20.10.2020, Tribunalul Bistrița a admis acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de Direcția Națională Anticorupție cu inculpata C.D.T. și a condamnat-o pe aceasta la o pedeapsă de 11 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 11 luni. Bistrițeanca a primit condamnarea pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În luna august,procurorii din cadrul DNA au dispus sesizarea instanței de judecată, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a unei inculpate din Bistrița-Năsăud, care a falsificat documente pentru obținerea de fonduri europene prin AFIR pentru o terță persoană. În cursul anului 2013, în contextul solicitării unui sprijin financiar pentru Măsura 112 – Instalarea tinerilor fermieri, inculpata ar fi ajutat o persoană să depună la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.) mai multe documente întocmite în fals prin care s-ar fi atestat că acea persoană îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru accesarea fondurilor nerambursabile.
Potrivit cererii de finanțare, fondurile nerambursabile urmau a fi folosite pentru dezvoltarea unei exploatații agricole (fermă de ovine) deja existente, respectiv achiziția unui teren agricol, vaci de lapte, utilaje (tocător de curățat pășuni) precum și alte investiții ce aveau ca scop îmbunătățirea performanțelor generale ale exploatației. Aceste demersuri ar fi avut ca rezultat obținerea pe nedrept de către persoana respectivă de fonduri nerambursabile în cuantum de 177.780 lei (40.000 de euro).

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 154.918 lei.
În prezența avocatului, inculpata a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 11 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de 2 ani și 11 luni.

Categories: Local

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*