Rar îți este dat să întâlnești un loc mai AUTENTIC, decât Pensiunea Maria. O locație unde buna dispoziție plutește în aer, unde sporovăiala păsărilor îți încântă urechile dis-de-dimineață, dar, mai ales, unde simți, indiferent din ce țară vii, că parcă ai ceva de român în tine!
Familia Ordace din comuna Parva, cea care deține această pensiune, și-a propus să facă un alt tip de turism, promovând tradițiile și obiceiurile românești. Din dorința de a fi aproape unul de celălalt, de a rămâne uniți, dar și pentru a avea o sursă suplimentară de venit, membrii familiei Ordace au gândit acest mic colț de rai. Proiectul a fost inițiat în 2012, când investitorii au primit o finanțare europeană, la care au adus un aport propriu consistent, iar în 2015 construcția a fost finalizată. Pensiunea are o capacitate de 8 dormitoare, confortabile, însorite, cu o priveliște ce îți poartă privirea până spre creștetul munților. Camerele sunt pregătite cu tot ceea ce este necesar pentru ca turiștii să beneficieze de un loc aparte, dedicat liniștii și relaxării. Costurile inițiale ale construcției au fost în valoare de 200.000 de euro, dar în anii care au urmat de la inagurare proprietarii au investit suplimentar, ca să aducă diferite îmbunătățiri.
Agropensiunea are un potențial turistic extraordinar, fiind situată la poalele munților, dar în același timp în inima localității Parva. Atât turiști români, cât și străini, din Germania, Franța și alte țări, au trecut pragul ei și au rămas încântați, devenind fani ai locului. Complexul turistic este deosebit prin tematica sa tradițională, care stârnește instantaneu interesul turiștilor, mai ales al celor străini. Când treci pragul pensiunii, parcă pășești într-o lume arhaică. Covoarele țesute de la intrare sunt primele care te invită în această dimensiune autentică. Farfuriile, pictate de mână, expuse pe pereții albi, și portul popular expus în camere (pe care poți să-l îmbraci în sejurul tău) îți amintesc de vremuri de demult, pe care le-ai trăit poate doar în cărți sau în filme. Aerul proaspăt și parfumat îți reamintește în fiecare secundă că te afli la poalele munților Rodnei, una dintre cele mai puțin poluate zone din România.
De fapt, comuna Parva are multe atracții turistice. Poate cea mai importantă este Peștera Tăușoarelor, cea mai adâncă peșteră din țară, care atrage anual sute de turiști. Unicitatea mineralului ,,mirabilit”, a sferelor de calcar numite ,,bilele de tăușoare”, concentrarea mare de formațiuni de ghips și prezența fosilelor de faună glaciară au atras ca un magnet specialiștii și turiștii din țară sau de peste hotare.
O altă atracție a comunei Parva este locul în care se adună pescari din multe părți ale țării, în special cei pasionați de flyfishing. În vecinătatea Pensiunii Maria curge râul Rebra, care, de curând, a fost populat cu păstrăv și lipan, cu ajutorul Asociației Sportive Fly Fishing Bistrița. Și ce merge mai bine cu un păstrăv dacă nu o mămăligă gătită pe o vatră ca a bunicii într-un mediu natural și tradițional?
Mănăstirea Sfinții Apostoli Petru și Pavel, cu rădăcini istorice ce vin din secolul al XVI-lea, a devenit în ultimele decenii un important obiectiv turistic și un valoros centru cultural-religios. Lăcașul cuprinde ateliere de pictură și o bogată bibliotecă teologică, cu peste 10.000 de volume. Patrimoniul mănăstirii include și o piesă deosebit de valoroasă, icoana Eleusa, considerată făcătoare de minuni.
Prin ceea ce a realizat, familia Ordace dovedește că agroturismul poate fi o soluție de dezvoltare a unei comune de munte precum Parva dar și un mod solid de a ține o familie unită. Cu ambiție de fier și efort pe măsură, Pensiunea Maria este azi o afacere de succes, un model pentru alți întreprinzători.