O familie din Sângeorz produce câteva tone de miere anual, dintr-o 100 de stupi

O familie din Sângeorz produce câteva tone de miere anual, dintr-o 100 de stupi

Familia Strîmbu din Sângeorz-Băi a investit câteva mii de euro într-o stupină ce numără astăzi peste 100 de familii de albine și în echipamente necesare producției și ambalării produselor apicole. Mica afacere – promovată sub brandul “IF Strîmbu” – merge bine, iar antreprenorii au planuri de dezvoltare.

Pentru soții Strîmbu, ideea creării unei stupine a părut la început o nebunie, promovată în totalitate de către fiul lor, Sandu. În general, învățăturile în acest domeniu se dau de la părinți la copii, dar în acest caz lucrurile au stat ceva mai diferit. Băiatul a fost în trecut ucenicul unui renumit apicultor din Sângeorz-Băi. Acesta a considerat că Sandu ar fi un foarte bun stupar și l-a ținut pe lângă el timp de 3 ani. După această perioadă, tânărul s-a decis să plece la Arad, pentru studii. Dar pentru a fi sigur că lasă albinele în mâini bune, și-a pus părinții la treabă, care, treptat, au prins drag de această ocupație. 

Și așa, dintr-o pasiune, a luat naștere… un business. În acest moment, familia Strîmbu deține 100 de stupi, de care are grijă cu sfințenie. În fiecare an îi duce în pastorație, mai întâi la floarea de răpiță, apoi la floarea de salcâm, pe lângă Baia Mare și Rebrișoara. La Anieș duc albinele pentru a rezulta mierea polifloră. În toate aceste locuri, albinele stau în jur de două săptămâni. Echipamentele necesare în producție, ambalajele, dar și deplasările costă destul de mult, însă afacerea se susține deja din surse proprii. Într-un an bun, un stup poate produce 40-45 kg de miere, iar într-un an mai slab 10-15 kg. La 100 de stupi, familia Strîmbu produce câteva tone de miere brută în fiecare an.

Produsele finale sunt vândute în principal de acasă, în Sângeorz-Băi, iar prețurile sunt rezonabile, între 25-30 lei/ borcan.

Cei din familia Strîmbu își folosesc experiența și dragostea pentru apicultură pentru fabricarea unor sortimente de miere și derivate delicioase: 

  • mierea de salcâm: o caracteristică diferențiatoare a mierii de salcâm este claritatea, puritatea ei. Este un tip de miere perfectă pentru îndulcitul ceaiului, deoarece nu influențează gustul.
  • mierea polifloră: este o miere aromată și împrumută foarte multe din proprietățile plantelor medicinale.
  • mierea de rapiță: se diferențiază prin culoarea galben-albă și prin textură, care este de-o consistență aparte. Este benefică pentru oase și este puțin mai dulce decât orice alt tip de miere.
  • miere de mană: miere care provine din lichidele dulci secretate din plante. Se diferențiază prin culoarea sa aproape neagră și gustul ușor amărui.
  • Mai mult de atât, întreprinzătorii promovează mierea cu ghimbir, tinctură de propolis sau miere cu cătină – adevărate leacuri în medicina alternativă

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*