O firmă mare din Iași, căzută în genunchi, dar asociată cu MIS Grup, “a câștigat” restaurarea Bisericii Evanghelice din Bistrița, pentru cca. 13 mil. lei.

O firmă mare din Iași, căzută în genunchi, dar asociată cu MIS Grup, “a câștigat” restaurarea Bisericii Evanghelice din Bistrița, pentru cca. 13 mil. lei.
Deși în urmă cu 3 luni a intrat în insolvență, firma ieșeană de construcții IASICON a câștigat licitația de aproape 13 milioane lei pentru reabilitarea Bisericii Evanghelice și a semnat zilele trecut contractul cu Primăria Bistrița. Va fi în stare să ducă la bun sfârșit lucrarea?
Un pic de legislație în materia achizițiilor publice
Primăria Bistrița, în calitate de beneficiar, a anunțat că a atribuit contractul firmei IASICON în data de 18 septembrie 2018, adică la două luni și jumătate de la intrarea în insolvență a companiei ofertante. Potrivit articolului 167, aliniatul 1, litera b, din Legea 98/2016 privind achizițiile publice, “Autoritatea contractantă exclude din procedura de atribuire a contractului de achiziţie publică/acordului cadru orice operator economic care se află în oricare dintre următoarele situaţii: a) (…) b) se află în procedura insolvenţei sau în lichidare, în supraveghere judiciară sau în încetarea activităţii”. Totuși, la aliniatul 2 apare o excepție: “Prin excepţie de la dispoziţiile alin. (1) lit. b), autoritatea contractantă nu exclude din procedura de atribuire un operator economic împotriva căruia s-a deschis procedura generală de insolvenţă atunci când, pe baza informaţiilor şi/sau documentelor prezentate de operatorul economic în cauză, stabileşte că acesta are capacitatea de a executa contractul de achiziţie publică/acordul-cadru”.
IASICON ar fi prezentat documente credibile
Așadar, trebuia exclusă sau nu firma IASICON din procedura de atribuire și reluată licitația? DA, dacă comisia de evaluare nu ar fi invocat acea excepție, susținând că documentele primite de la IASICON confirmă că firma va putea realiza lucrările. Comisia, formată din 5 specialiști ai Primăriei, a concluzionat că IASICON “are capacitatea de a executa contractul”. Șeful Serviciului de Achiziții Publice din Primăria Bistrița, Leontin Filipoi, spune că Primăria s-a interesat de situația financiară a firmei ieșene și din documentele primite a rezultat că totul este în regulă. E adevărat, aceste documente, care au avut ca urmare semnarea contractului, au sosit înainte ca instanța Curții de Apel Iași să confirme definitiv insolvența IASICON.
Contractul câștigat de IASICON presupune lucrări pentru “Restaurarea Bisericii Evanghelice C.A. Bistrita în vederea introducerii sale în circuitul turistic internațional’’- monument istoric de categorie A”. Prețul cu care a câștigat firma ieșeană a fost de 10,88 milioane lei + TVA, cu doar 33.000 lei sub valoarea estimată de beneficiar.
Incapacitatea IASICON și capacitatea celor din Primărie
Contrar analizei comisiei din Primărie, capacitatea IASICON de a executa contractul ridică mari semne de întrebare: compania e în insolvență, cifra sa de afaceri s-a prăbușit de la 51,2 milioane euro în 2015 la 6,2 milioane euro în 2017, cu pierdere de 3,1 milioane euro. Datoriile au fost în anul trecut de 4,7 milioane euro. Numărul angajaților a ajuns la 251 în 2017, față de 617 în 2015. În ultimii ani au existat 4 solicitări din partea unor creditori sau beneficiari de lucrări de a băga IASICON în insolvență. Ultima, de altfel, acceptată de instanțe. Patronul companiei, Titel Sinescu, are și probleme, deja publice, cu DNA, fiind cercetat pentru corupție, spune presa locală din Iași.
Cine este IASICON?
IASICON SA, cea mai mare firmă de construcții din Iași, patronată de Titel Sinescu, a intrat în insolvență în luna iulie 2018, la cererea unui furnizor, Orion Auto Invest SRL, pentru o datorie de 1,3 milioane de lei. Cele două părți au colaborat la un contract pentru extinderea și modernizarea Centrului de management al deșeurilor în județul Iași, Orion furnizând structuri metalice. În 2016, la instanţele din Iaşi şi Bucureşti au mai fost înregistrate trei astfel de solicitări împotriva IASICON, din partea firmelor Comconstruct SRL şi Geco Construct SRL, precum şi a Persoanei Fizice Autorizate PFA Ştefan Eftimiu.
Partenerul din umbră: MIS Grup
Firma ieșeană și-a luat un aliat pe măsură în licitația de la Bistrița: MIS Grup, controlată de familia Iugan. MIS Grup, încă printre cele mai mari firme de construcții din județ, a înregistrat și ea un declin puternic în ultimii ani. Cifra de afaceri a scăzut de la 18,8 milioane de euro în 2015, la 4,9 milioane euro în 2017.
Capacitatea de a executa lucrările de reabilitare a Bisericii Evanghelice a fost analizată, desigur, per ansamblu. Adică, IASICON nu poate, dar IASICON + MIS Grup poate? Funcționarii din Primăria Bistrița au decis că DA. Adevărul îl vom vedea. E un pariu mare, mai ales că vorbim de unul dintre simbolurile orașului, care stă în centrul strategiei pe turism gândite de administrația locală și județeană.
Cealaltă ofertă depusă pentru reabilitarea Bisericii Evanghelice a aparținut asocierii EURAS și SAMGEC, ambele din Satu Mare.
Categories: Business in top

About Author