Onigaș, POMBIS: În curând vom avea mai multe fructe românești decât străine pe piață!

Onigaș, POMBIS: În curând vom avea mai multe fructe românești decât străine pe piață!

Cel mai mare producător de fructe din Bistrița-Năsăud, Aurel Onigaș, proprietarul POMBIS, crede că, în curând, datorită fondurilor europene, am putea avea în piață mai multe produse românești decât străine. Pe moment, balanța este complet dezechilibrată în favoarea fructelor poloneze și olandeze.

Bistrițeanul a participat recent la Agropower, un eveniment organizat de ZF.ro și Banca Transilvania.

“Pomicultura este într-o evoluţie foarte bună, pozitivă, iar cu banii europeni este într-un progres constant. Dacă se finanţează constant, vor fi fructe multe româneşti pe piaţă şi vom găsi mai greu mere poloneze pe raft. Este foarte uşor să implementezi un proiect din fonduri europene, iar cererea este foarte mare”, a spus Aurel Onigaş.

România, aflată între primii cultivatori de mere şi prune din UE, nu reuşeşte să satisfacă în sezonul de iarnă necesarul de fructe pentru consumatori, astfel încât sunt aduse, în special, mere din Polonia sau Olanda, importurile anuale totale de fructe trecând de jumătate de milion de euro.

Pombis are livezi tinere, moderne, în sistem intensiv, pe o suprafaţă de 120 de hectare în judeţul Bistriţa-Năsăud, dintre care 70 de hectare de meri, 40 de hectare de pruni şi 10 de hectare cireşi. În total, compania are o suprafaţă cultivată de aproximativ 300 de hectare. De asemenea, are şi o fabrică sucuri, Alma. 

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*