OPINIE: Cum își dau la glezne liberalii bistrițeni, în timp ce PSD zburdă ca-n tinerețe

OPINIE: Cum își dau la glezne liberalii bistrițeni, în timp ce PSD zburdă ca-n tinerețe

În loc să se limpezească, apele învolburate din jurul candidatului PNL la Primăria Bistrița par a începe să fiarbă. Sondajul de opinie ce ar fi trebuit să fie gata până în 20 februarie, adică azi, nu e gata.

Primarul Sorin Hognogi (comuna Spermezeu), una dintre vocile ascultate de ceilalți primari liberali din județ, a lansat ieri o petardă: „Ioan Turc ar trebui să își asume candidatura la președinția Consiliului Județean! Eu cred că ar fi o luptă între doi președinți, mai ales că Ioan Turc își știe foarte bine organizațiile locale și îi poate motiva pe președinți și candidați. Zic și cred că e cel mai bun pentru a-și asuma o asemenea candidatură”.

Cine crede că Sorin Hognogi – un tip foarte deștept, de altfel – a lansat de capul lui această variantă este naiv. La capătul ideii stă, de fapt, „fratele” Robert Sighiartău, care face jocurile la București. Planul ar fi să-l împingă pe Turc să-și asume o candidatură suicidară la Consiliul Județean, unde contracandidatul Radu Moldovan este imposibil de bătut (și asta o recunosc, șoptit, chiar liberalii!) Odată ce va fi pierdut cursa pentru Consiliul Județean, Turc va fi tras pe linie moartă.

Ce reacție a avut însă Turc, contactat de BistrițaBusiness? Una isteață: “Eu dintotdeauna am anunțat că vizez Primăria! Îl invit pe Robert Sighiartău să-și asume el candidatura la șefia Consiliului Județean! Cred că am face un tandem bun, are astăzi o notorietate formidabilă! PNL a investit foarte mult în el!”

Ce are însă Robert Sighiartău, secretarul general al PNL, în cap pentru Primăria Bistrița?

În așa-zisul sondaj au fost introduse multe persoane. A devenit limpede la un moment dat că Sighiartău îl preferă pe Alin Seserman, cu care lucrează la București, și care a început brusc să fie foarte activ în Bistrița și în social media. Seserman are însă o problemă: colegii din PNL consideră că a trădat partidul în urmă cu 4 ani, când a candidat independent pentru Primăria Bistrița. Din acest motiv, cel puțin organizația municipală a PNL, cea care ar trebui de fapt să propună un candidat, nu l-ar accepta veci pururi pe Alin Seserman și nu ar ridica un deget ca să-l ajute în campanie dacă s-ar trece peste vocea ei.

E evident că nici organizația județeană, condusă de Turc, nu ar înghiți o asemenea umilință. Doar la varianta unui candidat impus nu se așteptau cei din Bistrița. Ar fi pentru prima dată, în mult timp, când liberalii de la județ ar fi pe aceeași baricadă cu cei de la municipiu (conduși de Sorin Hangan), luptând să împiedice descălecarea lui Seserman în Bistrița.

Robert Sighiartău nu-și va asuma nici el o candidatură la șefia Consiliului Județean. Își asumă însă riscul ca PNL să piardă și Primăria Bistrița, prin jocurile acestea încâlcite, cu doar trei luni înainte de alegeri? Cum le va explica el lui Orban și Johannis că unul dintre cele mai anti-pesediste orașe din țară – conform ultimelor alegeri – a fost pierdut – dacă acolo se va ajunge? Știe el ceva ce noi nu știm?

Între timp, PSD lucrează. Are candidat. Are o alianță. Muncește de zor. Sondajele o arată.

Categories: Local, Opinie

About Author