Opt producători bistrițeni au produse tradiționale atestate de Ministerul Agriculturii
Folosesc materie primă locală și nu pun niciun aditiv alimentar, iar produsele le fac cât mai tradițional, după rețete transmise din generații. Cam acestea sunt criteriile pe care le îndeplinesc cei opt producători bistrițeni care au reușit să obțină atestate pentru o parte dintre produsele pe care le fac.
Primul producător bistrițean care a reușit să certifice la Ministerul Agriculturii un produs, mai exact în anul 2008, este Crama Lechburg. Doi ani mai târziu urma CramaVie-Vin Lechința, iar în 2011 Ministerul Agriculturii aproba cerficiarea vinurilor produse de Crama Jelna.
În anul 2015, Profamilia A.F.I a primit undă verde de la Ministerul Agriculturii pentru certificarea a două produse: “Pită cu cumpiri” și “Povilă de Bârgău”.
Tot în 2015, Romfulda obținea atestate pentru cașcavalul Rucăr, cașcavalul Dalia, sana 3,5%, lapte bătut 2 %, chefir 3,3% și unt superior 80%.
Un alt producător din domeniul lactatelor, Carmo Lact Monor certifica în 2015 cașcavalul Dalia, cașcavalul Rucăr, lapte bătut 2%, sana 3,6% și chefir 3,3%.
Timp de patru ani niciun producător bistrițean nu a mai apărut pe lista cu produse certificate de Ministerul Agriculturii.
În 2019 însă au fost doi producători care au reușit să intre pe piața produselor atestate.
Societatea Cooperativă Agricolă de Gradul 1 de Producători Sângeorz Băi se poate mândri cu șase produse certificate. Cașcaval, telemea, urdă, smântână, brânză frământată și caș.
Anul 2019 a fost bun și pentru Oprea Marina Magdalena care deține un PFA și care produce caș de vacă și brânză de vacă frământată pentru care are atestare.
Tot în 2019, cei de la Romfulda au reușit să obțină certificat pentru sana 3,6%.
În total, în toată țara sunt 425 de producători înregistrați care au 1198 de produse tradiționale certificate.