Patru veterinari bistrițeni au înființat un club al iepurașilor de rasă

Patru veterinari bistrițeni au înființat un club al iepurașilor de rasă

Patru medici veterinari din Bistrița-Năsăud au înființat un club destinat iepurilor de rasă, singurul de acest fel din județ. Sorin Oros, președintele Clubului Crescătorilor de Iepuri de rasă din Ardeal, a vorbit, pentru BistritaBusiness, despre această pasiune și despre activitatea organizației.

Proiectul a început în 2019, după afilierea la Federația Națională a Crescătorilor de Iepuri și animale mici de blană. Clubul s-a dorit a fi un loc în care accentul să fie pus exclusiv pe creșterea iepurilor de rasă medie și a iepurilor românești. În acest moment, organizația are 14 membri, atât din Bistrița-Năsăud cât și din Arad, Cluj, Mureș și Alba. De ce a fost nevoie însă de o organizație, pentru că fiecare crescător trebuie să aibă grijă de propriile animale, din bugetul personal? Sorin Oroș spune că această formă de organizare permite obținerea unor fonduri suplimentare, din sponsorizări, care ajută mult, mai ales când vine vorba de participarea la competiții. “Rudele noastre, prietenii noștri, dar și o serie de companii ne ajută cu sponsorizări, venituri care se duc integral pe achiziționarea de cuști, cântare, organizarea de evenimente sau pe transportul iepurașilor la diverse competiții”, spune Oroș.

Ștanțarea urecheaților

Fiecare animal este trecut într-un registru național de genealogie, pe o ureche este trecut indicativul, iar pe cealaltă ziua, luna, anul și numărul de înregistrare. De asemenea, iepurii primesc certificate de origine, date de către Federație. Acum, clubul are “în parohie” peste 200 de exemplare de iepuri din diferite rase precum: vienez, californian și argentinian. În România, un iepure cu un material genetic bun, poate fi achiziționat cu cca. 50 de euro.

Campioni naționali și locul 10 în Europa

Competițiile sunt însă locurile oficiale unde iepurașii au ocazia să își demonstreze valoarea. Cinci dintre membrii clubului înființat la Bistrița au devenit, prin iepurașii lor, campioni naționali la diferite rase. La departajare, într-un concurs, criteriul principal e frumusețea exemplarului, la care se adaugă însă o mulțime de alți parametri. Sorin Oroș se mândrește cu faptul că a participat și la o expoziție internațională, în Danemarca. Dintre crescătorii români care erau acolo, el a fost cel care a avut cele mai bune rezultate, obținând locul 10 în Europa, cu Marele Argintiu Deschis. Deși multă lume s-ar gândi că pentru toată munca depusă în creșterea iepurilor, câștigătorii primesc și premii în bani, în realitate acestea sunt doar niște medalii. Dar ceea ce contează, spune Oroș, este mulțumirea de la finalul unei competiții, când te vezi pe podium.

Pasiunea pentru iepuri se moștenește din tată-n fiu

Dorința cea mai mare a veterinarului bistrițean este de a le oferi colegilor din club oportunitatea de a participa la astfel de evenimente. Pe unii chiar îi ajută să-și procure vaccinuri sau furaje. O bucurie majoră este faptul că fiul său îi împărtășește pasiunea și, la doar 12 ani, va participa în curând la prima sa competiție. Și înainte cu o lună de orice competiție, există un program standard: iepurașul trebuie pieptănat și curățat măcar o dată la două zile și dresat să stea cuminte pe masa de arbitraj, pentru a fi evaluat.

Categories: Life & Style, Local

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*