Compania TERAPLAST SA, controlată de milionarul clujean Dorel Goia, a decis în Consiliul de Administrație din 22 decembrie preluarea activității și angajații POLITUB începând cu 31 decembrie.
Până la data de 30 iunie 2019, Teraplast SA va plăti acționarului Politub – adică tot Teraplast SA (cu 100% din acțiuni) – suma 21,8 milioane lei, până la scadență aplicându-se o dobândă de 5% pe an la valoarea tranzacției. Bugetul tranzacției este cuprins în planul de investiții al Teraplast SA, majorat prin hotărâre AGA, de la 96 milioane lei, la 131 milioane lei.
Transferul are loc după ce Teraplast a cumpărat în luna august a acestui an pachetul de acțiuni de 49,99% deținut la Politub de francezii de la New Socotub. Din 11 octombrie 2017, după avizul Consiliului Concurenței, grupul Teraplast deține controlul unic asupra Politub. Costul tranzacției pentru 49,99% din acțiunile Politub a fost de 2,5 milioane de euro. Semnal de imagine pentru investitorii de la Bursa de Valori (unde Teraplast e listată sub indicele TRP), cealalată jumătate din Politub e evaluată acum aproape dublu, la 4,73 milioane euro.
Începând cu ultima zi a anului în curs, Politub va transfera business-ul către Teraplast ca un tot unitar, inclusiv know-how, dreptul de proprietate asupra construcțiilor, echipamentelor și a celorlalte active (exceptând terenurile, Teraplast având un drept de superficie pe terenul necesar desfășurării activității) la valoarea de piață de la acea dată. Tot de la începutul anului 2018, Teraplast va prelua toți angajații Politub. Relațiile comerciale ale Politub vor fi de asemenea preluate de Teraplast.
Politub devine diviza de țevi
În urma acestei preluări, Politub va deveni divizia de țevi polietilenă a Teraplast. Compania își propune să dezvolte activitatea noii divizii, valorificând oportunitățile din piață și infrastructura de vânzări pe care o are Teraplast. Astfel, reprezentanții companiei își propun anul următor o dublare a cifrei de afaceri pentru divizia de țevi polietilenă.
„Transferul Politub în Teraplast vine sa consolideze capacitatea noastră de a răspunde mai eficient nevoilor clienților, cu o ofertă integrată de țevi din mase plastice. Încheiem astfel anul 2017 cu o nouă realizare și ne bucurăm sa beneficiem de un parteneriat solid cu reprezentanții Politub. De altfel, acest an a fost marcat de o serie de realizări importante pentru grup. De-a lungul anului, Teraplast a desfășurat un ambițios program de investiții, atât prin achiziția și dezvoltarea de noi businessuri, din țară și în străinătate, cât și prin creșterea capacităților de producție existente și diversificarea tehnologiilor”, susține Mirela Pop, directorul general al Teraplast SA.
Despre Teraplast Grup
Cu o tradiție de 120 de ani, Grupul Teraplast este în prezent cel mai mare procesator de PVC din România și unul dintre cei mai importanți producători de materiale pentru piața construcțiilor și instalațiilor. Grupul rulează o cifră de afaceri anuală de peste 415 de milioane de lei. Portofoliul de produse este structurat pe șase linii de business: Instalații & Amenajări, Profile tâmplărie, Granule, Panouri termoizolante, Structuri metalice zincate, Tâmplărie termoizolantă și Țiglă metalică, deținând poziții de top pe o mare parte din aceste piețe. Compania-mamă, Teraplast SA, este lider de piață pe segmentele de canalizări exterioare și granule, și este al doilea jucător de pe piața de canalizări interioare. Subsidiara TeraSteel este al doilea jucător de pe piața de panouri sandwich și liderul pieței de structuri metalice zincate.
Despre Politub SA
Principalele activități ale Politub includ producția de țevi din polietilenă medie și înaltă densitate pentru rețelele de transport și distribuție a apei, gazelor naturale, dar și pentru telecomunicații, canalizări sau irigații. Politub produce de asemenea fitinguri din segmente de țevi PE și tuburi din polietilenă cu pereți structurați (țevi corugate). Fabrica de țevi polietilenă are o capacitate anuală de producție de peste 10.000 tone. În 2016, firma a avut afaceri de 49 milioane lei, profit net de 1,5 milioane și 63 de angajați.