Potrivit unei decizii a Curții Constituționale, Traian Ogâgău își pierde mandatul

Potrivit unei decizii a Curții Constituționale, Traian Ogâgău își pierde mandatul

Traian Ogâgău, primarul din Sângeorz-Băi, reales în funcție la ultimele locale, riscă să își piardă mandatul, după ce ieri a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Cluj, la 1 an de închisoare cu suspendare, într-un dosar penal. Potrivit legii statutului aleșilor locali, primarii condamnați definitiv își pierd mandatul, indiferent de modalitatea de executare a pedepsei.

Dosarul în care a fost condamnat Traian Ogâgău a fost deschis în 2016, când primarul a fost oprit de un echipaj de poliție, iar agenții i-au cerut să sufle în etilotest. Edilul a refuzat să sufle în etilotest, dar și să i se preleveze mostre biologice.

Edilul a fost trimis în judecată în 2018, iar în vara acestui an, Judecătoria Năsăud s-a pronunțat în cazul său: Ogâgău a primit un an de închisoare cu suspendare, urmarea unui curs de legislație rutieră și 80 de zile de muncă în folosul comunității.

Curtea de Apel Cluj a respins ieri apelul lui Traian Ogâgău și a menținut sentința dată de Judecătoria Năsăud.

La o sesizare a președintelui Klaus Iohannis, Curtea Constituțională a decis, în 2016, că aleșii (primarii, președinții de consilii județene și consilierii locali și județeni) își pierd mandatele dacă primesc o condamnare penală definitivă, indiferent dacă pedeapsa e cu executare sau cu suspendare.

Vezi AICI, decizia Curții, nr. 536 din 6 iulie 2016.

În aceste condiții, Agenția Națională pentru Integritate (ANI) ar trebui să intre în scenă și să-l declare incompatibil pe primarul ales, urmând ca alegerile din Sângeorz-Băi – pentru funcția de primar – să fie reluate.

Categories: Local

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*