Povestea Ouălor de Blăjeni. A pornit de la un tractor și a ajuns la cea mai mare fermă de păsări din județ
Domenico Impex este astăzi cel mai mare producător de ouă de gaină din Bistrița-Năsăud și livrează în mai toate rețelele locale de magazine din județ. Cum a ajuns însă familia Telcian și afacerea ei la acest statut este o frumoasă poveste antreprenorială, bazată pe curaj, viziune și un dram de nebunie!
Prin 1994, Ioan Telcian cultiva cu cereale aproape 20 de hectare de teren în zona Podirei și își vindea producția către fosta Comcereal. Avea un tractor propriu, cu care în paralel presta servicii și pentru alți fermieri. “Muncă multă, rezultat zero!” – își amintește acum bistrițeanul. Decizia de a mai cumpăra niște utilaje și de a se muta o vreme în sudul țării, unde se face agricultura adevărată, pe mii de hectare, a fost una câștigătoare. “Și acolo multă muncă, dar câștigurile erau foarte bune!” – spune Ioan. În paralel cu activitatea din sud, fermierul făcea furaje pentru 3 mici ferme de păsări din Bistrița-Năsăud. Și a venit momentul unei alte decizii mari, prin 2000-2002. Cu ceva experiență ca muncitor în câteva ferme de păsări din Austria, la începutul anilor ’90, cu experiența curentă a furajelor, Ioan a decis: cumpărăm găini! A vândut utilajele și a pornit noul business acasă, unde a amenajat o hală, cu 2000 de capete. Apoi s-a mutat la Monari, unde a închiriat o hală mult mai mare, care adăpostea cca. 5000 de capete.
Pariul fermei de la Blăjeni
În 2011, familia Telcian a obținut o finanțare nerambursabilă prin PNDR, în valoare de 366.000 de euro, adică 50% din proiectul unei ferme noi, pe care investitorii s-au obligat să o facă la Blăjenii de Jos. “Am venit noi cu jumătate din bani. Prin 2015 am finalizat construcția și dotarea cu echipamente automatizate, iar la final am populat ferma cu găini de ouă, rasa Isa Brown. De atunci, totul e la altă scară! Avem o medie de 14.500 de găini (astăzi rasa Lohman Brown Classic) în fermă și o producție zilnică de cca. 13.500 de ouă, pe care le livrăm cu flota auto proprie în magazine din tot județul. Furajele le producem noi, exclusiv din cereale, fără alte adaosuri, recolta de pe cele 80 ha de teren pe care le cultivăm. Am luat în chirie fosta fabrică de nutrețuri concentrate (FNC) de la Beclean și acolo producem hrana pentru păsări. Avem însă în vedere să construim aici, lângă fermă, propriul FNC, care va presupune o investiție de 150.000-200.000 euro” – mai spune Ioan.
De ce am alege să consumăm ouă de Blăjeni și nu ouă produse în ferme situate la sute de kilometri de Bistrița, în alte județe, sau chiar în altă țară? Trei argumente: cu ferma atât de aproape, e firesc ca ouăle să fie mereu proaspete; familia Telcian hrănește păsările doar cu hrană naturală, produsă chiar de ea; cumpărând de la o firmă bistrițeană, banii rămân în economia județului, nu pleacă spre alte destinații.
Deci, “Ouă de Blăjeni”?