Prețul metalelor lovește dur firmele bistrițene din industria prelucrătoare

Prețul metalelor lovește dur firmele bistrițene din industria prelucrătoare

Prețul metalelor ca materii prime pentru industrie a crescut cu până la 100% în ultimele luni, ceea ce afectează grav companiile prelucrătoare. Județul Bistrița-Năsăud are câteva zeci de firme importante care activează în industria confecțiilor metalice și a construcțiilor de mașini, care sunt lovite de valul scumpirilor.

Cca. 30% din producția globală de oțel a fost oprită în 2020, ca urmare a scăderii cererii. Revenirea surprinzătoare a industriei auto și a celorlalte industrii în ultimele luni s-a lovit însă de repornirea greoaie a multor combinate siderurgice. Livrările de oțel au ajuns să depindă covârșitor de China, unde producția a început mai repede, însă lanțul de aprovizionare – transporturile de mărfuri din China spre restul lumii – este avariat din cauză că toată economia mondială (cererea și oferta) au fost date peste cap în 2020 – explică experții reputatei agenții FITCH, care mai prognozează că prețul metalelor se va domoli până la finalul trimestrului I.

Până atunci, însă, companiile din domeniu trebuie să își deruleze contractele la noile prețuri, sau, în situații extreme, să renunțe la ele.

“Este o situație îngrijorătoare, am avut multe discuții cu clienții noștri, sperând că vor înțelege situația de moment delicată. Este greu însă, ei își vor produsele la timp, la prețul convenit prin contract, ne spun că nu e problema lor că unele prețuri s-au dublat din cauza pandemiei. Este posibil să reanalizăm unele contracte și chiar să renunțăm la ele, dacă prețurile materiei prime nu coboară. Am dori însă și o discuție și la nivel de Guvern, care ar putea găsi niște soluții care să ne ajute. Cred că niște ajutoare de tip subvenție, pentru o perioadă determinată, ar fi de preferat pentru Executiv în fața unui șomaj tehnic masiv pe industrie, moment la care teoretic am putea ajunge. Vom discuta cu patronii noștri și probabil vom iniția un astfel de demers către Guvern, alături de asociațiile profesionale din care facem parte” – a declarat, pentru BistritaBusiness.ro, Gheorghe Cenușă, managerul general al COMELF SA.

“Situația poate fi și mai delicată, în cazul în care ai contracte mari cu instituții care țin de stat. Acolo ai câștigat niște licitații publice, nu poți solicita renegocieri de contracte, cum ai șansa în cazul partenerilor privați. Căutăm soluții, suntem în dialog cu partenerii noștri, am credința că prețul va reveni la normal, nu are unde să mai urce. Urmărim zilnic bursa internațională și sperăm că dacă am reușit să trecem prin pandemie vom trece cu bine și de asta” – a explicat și Ioan Bălan, proprietarul companiei MEGATITAN SA Beclean.

“Majorarea prețurilor este una mai amplă, din punctul nostru de vedere, și în unele cazuri greu de explicat. În ultimele luni avem creșteri substanțiale la metale, la motorină, la materiale de construcții. Sigur, e o piață liberă, unele prețuri depind direct de bursele internaționale, însă dacă statul ar vrea să-și protejeze companiile locale, așa cum se întâmplă în alte părți ale lumii, ar trebui să le întindă o mână, acum, în aceste momente. Nimeni nu pare însă preocupat de soarta capitalului românesc, există alte priorități acolo, de natură politică, din ce vedem. O dezbatere măcar pe tema asta să vedem și tot ar fi ceva!” – spune și Darius Simionca, proprietar al unei fabrici de prelucrări mecanice și al unei companii mari de construcții din județ, ÎNDEMÂNAREA.

“Suntem afectați serios de prețul din piață, unele produse ne sunt acum mai scumpe cu 35%. Încercăm să renegociem cu clienții noștri, să accepte această creștere, însă e foarte dificil. Un mare partener din Franța ne-a transmis că acceptă doar o majorare cu 20%. Luăm în calcul și să renunțăm la unele comenzi, în aceste condiții, pentru că nu putem lucra în pierdere. Comenzi noi nu prea îndrăznim să luăm, pentru că sunt probleme mari la aprovizionare. Dacă vrem rapid o cantitate mare de materie primă, nu o găsim pe piață decât la prețuri exorbitante. E o situație dificilă la nivel mondial, înțeleg, nu știm când se vor calma lucrurile. Din păcate, nimic nu mai depinde de noi, ci de marea economie globală, în care și România e parte” – adăugă și Aurel Danci, proprietarul NICMAR DANCI.

Categories: Bursa, Business in top

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*