Primăria Bistrița a decis: 2 mari proiecte “crețe” merg înainte: Linia Albastră și Lac MHC
Consiliul Local Bistrița va aproba în ședința din 25 februarie ”credite de angajament (n.n. 15,6 mil. lei) necesare inițierii procedurilor de achiziție pentru unele obiective urgente care vor fi înscrise și în programul anual de investiții pe anul 2021”. Dintre acestea, două, estimate ca total la cca. 187 mil. lei, sunt cele despre care a scris BistritaBusiness.ro AICI .
”Întrucât până la această dată bugetul municipiului Bistrița pe anul 2021 nu este aprobat, cauza fiind neaprobarea încă a bugetului de stat pe anul 2021, inițierea procedurilor de achiziție pentru unele obiective de investiții, aflate sub incidența unor contracte de finanțare nerambursabilă sau pentru pregătirea unor proiecte pentru obținerea finanțării, impune aprobarea de credite de angajament, obiectivele respective urmând a fi cuprinse în programul de investiții și aprobate odată cu adoptarea bugetului pe anul 2021. Pentru respectarea termenelor din contractele de finanțare încheiate și pregătirea unor documente în vederea obținerii unor noi finanțări, este necesara aprobarea de credite de angajament. Potrivit prevederilor legale în vigoare, creditele bugetare și creditele de angajament neutilizate până la sfârșitul exercițiului bugetar sunt anulate de drept”, se motivează în proiectul de hotărâre.
Cele două mari proiecte au fost selectate recent de ADR Nord Vest pentru a primi sprijin financiar în vederea pregătirii documentațiilor tehnico-economice.
Primul proiect…
Proiectul „Coridor de mobilitate aferent râului Bistrița” – așa-numita Linie Albastră – evaluat la 144,1 mil. lei, prevede:
- Crearea unei noi linii de transport public cu bandă dedicată/prioritară, care să unească următoarele zone funcționale pe traseul coridorului de mobilitate: localitatea componentă Sărata, Parcul Industrial Bistrița Sud, noua zonă de dezvoltare Zăvoaie, zona de promenadă Codrișor, noua zonă de dezvoltare Valea Ghinzii, Complexul Wonderland și localitatea componentă Unirea.
- Realizarea unui parc&ride în zona Unirea-Wonderland;
- Modernizarea a două punți pietonale peste râul Bistrița care să unească zonele rezidențiale Ștefan cel Mare și Independenței Sud de zonele funcționale de pe traseul noului coridor de mobilitate, precum și extinderea infrastructurii pietonale pe noul coridor de mobilitate, inclusiv crearea unei noi punți pietonale care să unească Parcul Municipal de zona Codrișor;
- Extinderea infrastructurii ciclistice pe întreg coridorul de mobilitate creat și racordarea acesteia la rețeaua realizată în exercițiul 2014-2020;
- Modernizarea a 2 poduri peste râul Bistrița (DJ154 Sărata și str. Asfințitului – str. Aerodromului Unirea), pentru accesibilitatea benzii dedicate/prioritare transportului public, infrastructurii pietonale și cicliste, precum și crearea unui nou pod în zona Zăvoaie pentru conectarea optimă a noii linii de transport public la autobaza destinată autobuzelor electrice realizată prin POR 2014-2020 (Linia Verde);
- Pregătirea infrastructurii pentru amplasarea de noi stații de transport public, pe traseul realizat (vor fi montate stații de transport smart solicitate spre finanțare pe AP2);
- Asigurarea iluminatului public aferent infrastructurii pietonale și cicliste;
- Achiziția de autobuze electrice care să funcționeze pe noua linie de transport public, inclusiv stații de încărcare electrice
Conform proiectului, pe ”Linia Albastră” vor rula 15 autobuze electrice, infrastructura pentru biciclete va avea 15 km (dublu sens); vor fi 17 stații de încărcare electrice; coridorul de mobilitate creat va avea cca. 18 km, iar infrastructura rutieră creată/ modernizată pentru funcționarea benzii dedicate/ prioritare noii linii de transport public de asemenea cca.15km.
Vor fi construite trei punți destinate infrastructurii pietonale/ cicliste și trei poduri necesare functionalizării proiectului, iluminatul va fi modernizat și vor fi amenajate 20 de stații inteligente de transport public.
Al doilea proiect…
Detalii despre al doilea proiect – „Regenerare urbană în zona Lac MHC” – în valoare de 43,2 mil. lei – nu se știu foarte multe, dar în decembrie 2020 a fost contractată o firmă din Sălaj care să realizeze un studiu geotehnic pe acel amplasament, în valoare de cca. 15.000 lei.
Lista proiectelor finanțate parțial din aceste credite