Primăria deschide un birou pentru bistrițenii care se întorc din străinătate

Primăria deschide un birou pentru bistrițenii care se întorc din străinătate

Ioan Turc a anunțat ieri că în cadrul Primăriei Bistrița va funcționa un serviciu de consiliere și suport pentru bistrițenii întorși acasă din străinătate. Acest serviciu va fi disponibil începând cu primul trimestru al anului viitor. 

Primarul vrea să ofere sprijin bistrițenilor care se întorc acasă din străinătate, punctând faptul că aceste persoane nu vin cu mâna întinsă și nici nu cer locuințe sociale. Grupul de consiliere și sprijin îi va ajuta pe aceștia să se reintegreze, să își deschidă societăți comerciale, iar pe copiii care s-au născut în străinătate și nu cunosc limba română, îi va ajuta să se integreze în sistemul național de învățământ. 

”Am luat această decizie ţinând cont de faptul că oamenii care se reîntorc din străinătate nu vin cu mâna întinsă, nu vin să ceară nici locuinţă socială, nici locuri de muncă. Ei au trăit într-un sistem bine aşezat, sunt oameni care au cultul muncii, dar în acelaşi timp sunt oameni care doresc să simtă că s-au întors acasă. Un grup de consiliere și de sprijin pentru aceşti oameni mi se pare extrem de important. România din care au plecat nu seamănă foarte mult cu România în care se întorc. Sunt oameni care vor dori, spre exemplu, să-și deschisă o societate comercială, ca să facă afaceri. O să-i ajutăm să facă acest lucru”, a declarat el.

Ioan Turc a adus în discuție și un sprijin educațional pentru copii: „Foarte mulţi copii s-au născut în străinătate, nu cunosc limba română. Discut cu profesori care-mi spun că sunt foarte stânjeniţi copiii pentru faptul că nu vorbesc corect sau unii nu vorbesc aproape deloc limba română. Prin profesori voluntari şi nu numai, pentru că vom aloca şi bani pentru acest program, îi vom ajuta pe copii să se integreze în sistemul naţional de învăţământ şi în societatea bistriţeană.”

Primarul a declarat că va înființa și un centru dedicat pentru acest proiect în spațiul de pe str. Albert Berger, folosit acum de Universitatea Tehnică. 

Categories: Bursa, Local

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*