Primăria instalează stații de monitorizare a parametrilor de mediu

Primăria instalează stații de monitorizare a parametrilor de mediu

Vor fi instalate la Bistrița mai multe stații de monitorizare a calității mediului atât în exterior, cât și în interior, prin proiectul „Zero Carbon Cities”. Primăria alocă suma de 7320 lei pentru achiziția stațiilor care vor furniza informații relevante, permițând municipalității să ia măsuri și să creeze proiecte cu impact pozitiv asupra mediului. Momentan, avem o singură stație de măsurare a calității aerului amplasată la Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud, în Parcul Municipal.

Cu suma alocată de primărie vor fi și instalate și puse în funcțiune 10 stații de monitorizare a mediului (uRADMonitor A3 pentru exterior) și 8 stații de monitorizare a aerului (uRADMonitor SMOGGIE -CO2 pentru interior). 

O companie românească din Timișoara produce și distribuie stațiile uRADMonitor SMOGGIE-PM, care sunt dotate cu tehnologia necesară pentru a oferi date la standarde internaționale. 

uRADMonitor A3 este o stație fixă, automată, cu 7 senzori de înaltă calitate care urmăresc 11 parametri de mediu importanți. Are o capacitate de detectare mai mare inclusiv pentru variații mici și declanșează automat alarme atunci când se ating praguri predefinite, contribuind astfel la reducerea costurilor de intervenție. 

SMOGGIE este o stație de monitorizare fixă și automată a calității aerului în interior. Aceasta este prevăzută cu conectivitate Wifi, pentru a trimite măsurătorile privind calitatea aerului către cloud în timp real. Funcționează ca un monitor, iar datele pot fi vizualizate pe un dispozitiv mobil sau pe un computer. 

O mare parte dintre parametrii măsurați pot avea un impact negativ asupra sănătății, variind de la simple alergii, la diferite forme de cancer:

  1. VOC sau compuși organici volatili sunt substanțe care se evaporă la temperatura camerei. Fiind substanțe diferite, pot fi principalul responsabil pentru o categorie largă de afecțiuni, inclusiv alergii, probleme respiratorii, sau slăbirea sistemului imunitar la copii. 
  2. Particulele PM2.5 se referă la particule mici cu un diametru de până la 2,5 microni. Aceste particule pot ajunge adânc în plămâni, provocând alergii, boli respiratorii și cardiovasculare.
  3. Formaldehida este un gaz toxic, incolor, care rezultă din arderea materialelor pe bază de carbon. Se găsește în incendiile forestiere, în evacuarea automobilelor și în fumul de țigară. 
  4. Dioxidul de carbon este un gaz mai greu decât aerul. În cantități mai mici, de până la 5000 ppm (0,5%), poate provoca dureri de cap, letargie, tulburări de somn, iar în cantități mai mari poate duce la amețeli, pierderea vederii și a cunoștinței. Aerul curat conține între 360 ppm și 410 ppm de CO2.
Categories: Bursa, Local

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*