Primăria Sângeorz-Băi propune modernizarea a 10,9 km de drumuri, parțial prin arii protejate

Primăria Sângeorz-Băi propune modernizarea a 10,9 km de drumuri, parțial prin arii protejate

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) analizează un studiu comandat de Primăria Sângeorz-Băi privind modernizarea a 10,9 km de drumuri, din care o parte trec prin arii protejate. Primăria vrea acces mai facil pentru exploatarea forestieră și dezvoltarea turismului, APM trebuie să păzească fauna și flora zonelor protejate prin lege.

Concluziile studiului de evaluare sunt clare: nu va exista un impact semnificativ asupra florei și faunei, iar eventualele perturbări vor fi temporare. Execuția celor 7 drumuri (Cormaia, Izvorul Pietrelor, Valea Vinului, Porcăreț, Valea Pleșii, Tătar și Valea Măgurii) va fi realizată pe tronsoane, pe o durată maximă de 36 de luni, cu interdicția de a lucra în lunile martie, aprilie, mai, iunie, iulie – fiind perioada în care fauna se dezvoltă.

Din cele 7 drumuri propuse spre modernizare, drumurile Valea Vinului, Cormaia și Izvorul Pietrelor sunt amplasate parțial pe suprafața Parcului Național Munții Rodnei și în siturile Natura 2000 ROSCI0125 Munții Rodnei și ROSPA0085 Munții Rodnei. Suprafața totală a proiectului este de 69664.5 mp (6.9 ha), din care 3,06 ha în arii naturale protejate.

Studiul mai spune că realizarea proiectului va facilita accesul exploatațiilor forestiere din orașul Sângeorz Băi; va ameliora calitatea mediului și va diminua sursele de poluare; va contribui la dezvoltarea turismului în zonă; va reface sistemul de colectare și evacuare a apelor provenite din precipitații; va asigura accesul rapid în cazul producerii unor calamități naturale (incendii, inundații, atacuri de insecte defoliatoare sau xilofage).

Publicul interesat are dreptul de a adresa observații și comentarii la acest studio în termen de 5 zile, începând de azi 5 ianuarie. Studiul complet poate fi analizat AICI .

Categories: Local

About Author