Primii pași concreți pentru un incubator de afaceri la Bistrița – de Iulius DUMITRU
În bugetul Bistriței pentru 2018 a fost prevăzută suma de 245.000 lei pentru proiectarea unui incubator de afaceri în Parcul Industrial Bistrița Sud. În 2017, societatea care administrează parcul industrial a comandat un studiu de fezabilitate pentru acest incubator, care urmează să fie realizat cu finanțare europeană sau din surse proprii. Ce înseamnă însă un astfel de obiectiv și cum se conturează proiectul de la Bistrița?
Cea mai mare problemă a multor întreprinderi mici şi mijlocii (IMM) nu este ideea sau produsul furnizate de ele şi nici clienţii, ci necesităţile acestora. Preţurile foarte mari ale spaţiilor de producţie şi de birouri sunt decisive pentru supravieţuirea unei mici afaceri. Incubatoarele de afaceri vin ca răspuns la nevoile întreprinderilor mici şi mijlocii în etapele esenţiale ale unei afaceri, precum iniţiere şi pătrundere pe piaţă. Un incubator urmăreşte să aibă un efect pozitiv asupra sănătăţii economice a unei zone, a unei comunităţi.
Prevăzut a se realiza pe o suprafață de 1.400 metri pătrați din incinta parcului industrial Bistrița Sud, incubatorul va avea și o micro-hală de producție dotată la standarde moderne, astfel încât ideile de prototipuri ale locatarilor incubatorului să poată fi realizate și testate, urmând ca în etapa imediat următoare, după cel mult 3 ani, companiile respective să devină rezidenți ai parcului industrial și să dezvolte produse de serie.
Obiectivul său este de a spori şansele de dezvoltare şi rata de supravieţuire a acestor firme prin asigurarea unei clădiri modulare ce are în dotare utilităţile necesare (telefon, fax, calculatoare) şi unde se oferă sprijin managerial şi servicii de asistenţă. Principalul scop este dezvoltarea locală şi crearea de locuri de muncă.
Un incubator de afaceri este o instituție care urmărește crearea unui mediu favorabil, sustenabil pentru firmele nou înființate și cele inovative, cu potențial de dezvoltare.
Orice afacere, din punct de vedere al dezvoltării în timp, are o perioadă de inițiere, o perioadă de dezvoltare, o perioadă de maturizare, o perioada de stagnare și o perioadă de scădere. Apelarea la un incubator de afaceri are sens în perioada de inițiere (seed și start-up), astfel încât o companie va ieși din incubator odată cu începerea perioadei de dezvoltare.
Perioada de pre-incubare – stadiul de seed – există idea de afaceri și se definește modelul de business.
Perioada de incubare – stadiul de start-up – există model de business, prototipurile și se dezvoltă infrastructura de afaceri.
Perioada de post-incubare – stadiul de maturizare – companiile incubate își dezvoltă afacerile în parcul industrial Bistrița Sud.
Companiile care îşi vor desfăşura activitatea în noul incubator de afaceri vor beneficia de spații moderne pentru birouri și servicii operaționale complete – recepție, pază și protecție, rețea broadband, IP voce și date, sistem de climatizare sau întreținerea clădirii. Antreprenorii vor putea primi și consultanță specializată de tip help-desk în toate domeniile afacerii: juridic, financiar, marketing și vânzări, investiții sau management.
Incubatorul de afaceri va funcționa într-o clădirea special construită în incinta parcului industrial Bistrița Sud. O companie va putea fi găzduită aici maxim 3 ani, costurile lunare de închiriere fiind modice, sub prețul pieței, sume la care se adaugă cota-parte de utilități. Va exista de asemenea și o hală de micro-producție, ce va putea fi compartimentată și folosită în comun de companiile incubate.
Incubatorul de afaceri Bistrița va fi administrat de societatea Business Park Bistrița Sud, urmând ca etapa de pre-incubare să demareze în cel mai scurt timp posibil.