Primii vietnamezi au sosit la Bistrița. Ar putea urma cel puțin încă 1.000, în următoarele luni

Primii vietnamezi au sosit la Bistrița. Ar putea urma cel puțin încă 1.000, în următoarele luni

O delegație reprezentând o școală profesională din Vietnam a sosit azi la Bistrița, pentru un prim contact cu antreprenorii bistrițeni care au nevoie de forță de muncă pregătită.

Școala respectivă, fondată în 2005 de statul vietnamez, pregătește mii de oameni anual și exportă forță de muncă în toată lumea. Instituția este recomandată de Ambasada Vietnamului în România iar vizita la Bistrița este datorată efortului depus de fostul ministru al Muncii, Ioan Botiș.

Concret, cei trei reprezentanți ai școlii vietnameze au vizitat companiile Nicmar Danci și Almet, iar la această oră (13.30) se află la Camera de Comerț, unde își prezintă oferta către antreprenorii interesați. Urmează vizite pe platformele RAAL și COMELF.

Din spusele președintelui Camerei de Comerț, Vasile Bar, sondajul realizat în ultimele săptămâni în rândul companiilor locale a relevat că acestea au nevoie urgentă de cca. 1.000 de muncitori calificați, în principali sudori, lăcătuși, operatori CNC. Bar spune că, în opinia lui, necesarul real al industriei locale ar fi undeva la 3.000 de muncitori.

“Calificați, harnici, politicoși, responsabili” sunt calitățile de bază ale muncitorilor vietnamezi, spun reprezentanții școlii profesionale.

Companii precum Nicmar Danci, Metal Pro, RAAL, COMELF, Eurocompozite, HobbyStar, Centana Elco, Dan Steel, Iproeb, Somplast, Electroplast, Frasinul, Megatitan, Oblio, TeraPlast, Leoni, Polimed, Stewo Plastic, Teraglass s-au arătat extrem de interesate de oferta școlii vietnameze.

 

Categories: Business in top

About Author