RAAL Bistrița ia 5 milioane de euro credit pentru susținerea activității curente
CEC Bank a acordat o finanţare de 5 milioane de euro producătorului de sisteme de răcire RAAL Bistriţa, pentru susţinerea activităţii curente. Creditul este cu garanţie emisă de EximBank, în cadrul schemei de ajutor de stat COVID 19, care acoperă 90% din împrumut.
RAAL Bistriţa produce aproape în totalitate pentru export, pentru industria utilajelor agricole, utilajelor pentru construcţii, industria minieră, vehiculelor comerciale şi auto. Compania produce sisteme de răcire şi componente ale acestora, radiatoare, răcitoare de ulei, răcitoare de aer şi condensatoare pentru climă (fabricate din aliaje de aluminiu sau oţel inox) pentru utilaje agricole şi de construcţii, aplicaţii industriale, auto, comerciale, instalaţii hidraulice.
Printre clienţii RAAL se află John Deere, Class, AGCO, Friulair, BRP Rotax, JCB, Ingersoll Rand, Linde, Parker, Mikropor, Van Hool, Voith, ABB, Tobrocco, Himoinsa, Manitou, Novetec, Carrier, Liebherr, Kaiser, Continental Germania sau Renault Truck Defence din Franţa, conform unor informaţii furnizate anterior de companie. Majoritatea clienţilor provin din Uniunea Europenă, ponderea cea mai mare fiind deţinută de Germania, UK, Italia, Austria şi Franţa. În urmă cu şapte ani, RAAL a deschis la Prundu Bârgăului, judeţul Bistriţa-Năsăud, o unitate de fabricaţie a structurilor metalice, cu o suprafaţă de aproximativ 6.000 mp, o investiţie de aproximativ 12 mil. euro.
”Susţinerea companiilor care contribuie prin activitatea lor la creşterea eficienţei energetice reprezintă o direcţie strategică pentru EximBank, mai ales în contextul unui interes crescut pentru implementarea de soluţii smart care să permită reducerea consumului de energie”, adaugă Traian Halalai, preşedintele executiv al EximBank.
RAAL a raportat pentru 2021 o cifră de afaceri de 322,9 mil. lei (65,6 mil. euro), în creştere cu 26% faţă de anul precedent. Compania a revenit anul trecut pe profit, având un câştig net de 13 mil. lei (2,6 mil. euro), de la o pierdere de 39,2 mil. lei (8,1 mil. lei) suferită în anul anterior, conform datelor publice. RAAL a ajuns anul trecut la un număr mediu de 2.045 de angajaţi, cu 312 oameni mai mult decât în anul precedent.