România a fost promovată oficial la statutul de Piaţă Emergentă

România a fost promovată oficial la statutul de Piaţă Emergentă

Premierul Ludovic Orban a afirmat că nu poate exista capitalism fără piaţă de capital. Primul ministru a mai spus că evoluţia bursei este încă timidă şi din acest motiv intenţia guvernului este sprijinirea în continuare a dezvoltării bursei.

Orban a declarat: “Nu poate exista capitalism fără capital şi fără piaţă de capital. Faptul că România astăzi trece la statutul de piaţă emergentă secundară arată o evoluţie pozitivă a Bursei de Valori Bucureşti, dar din punctul meu de vedere o evolutie încă timidă şi din acest motiv intenţia noastră ca şi Guvern este aceea de a sprijini dezvoltarea în continuare a bursei/pieţei de capital.

Sunt mai multe măsuri prin care vrem să dezvoltăm piaţa de capital din România. Listarea de noi companii de stat la bursa, stimularea participării persoanelor fizice la piaţa de capital prin simplificarea procedurilor fiscale pentru investitorii de retail, dorim de asemenea să lansăm noi emisiuni de titluri de stat prin intermediul bursei.

De asemenea dorim să încurajăm inclusiv prin măsuri de stimulare chiar de natură fiscală, să încurajăm companiile private să se listeze la bursă astfel încât să aibă posibilitatea de a-şi diversifica sursele de finanţare. Dacă ne uităm structura de finanţarea a companiilor o să vedem că în România suntem departe de modelul capitalist din ţările dezvoltate. Obiectivul nostru este să dezvoltăm acest instrument fundamental pentru piaţa de capital, care este bursa de valori.

Închei prin a spune că în procesul de dezvoltare a pieţei bursiere a apărut din păcate o lege care nu pot să-i înţeleg raţiunea. Am şi atacat-o la CCR, dar din păcate nu ni s-a dat dreptate. Lege care blochează vânzarea de acţiuni şi care afectează procesele de listare la bursă pe care le-am început, de exemplu Hidroelectrica. E clară că actuala structură a parlamentului nu permite modificarea acestei legi, dar după alegeri obiectivul nostru este să modificăm această lege”.

Orban le-a garantat oficialilor BVB că se pot bizui pe cooperarea cu guvernul în beneficiul dezvoltării pieţei de capital.

Piaţa noastră de capital este de astăzi inclusă în indicii furnizorului global de indici FTSE Russell pentru Pieţele Emergente.

Momentul este marcat de Bursa de Valori Bucureşti printr-o deschidere specială a şedinţei de tranzacţionare, unde participă toţi partenerii BVB alături de care s-a realizat această promovare, instituţii ale statului, autorităţi de reglementare şi parteneri instituţionali. La eveniment este prezent premierul Ludovic Orban şi ministrul Finanţelor Florin Cîţu.

Furnizorul global de indici FTSE Russell a anunţat, pe 26 septembrie 2019, că România a fost promovată de la statutul de Piaţă de Frontieră la statutul de Piaţă Emergentă Secundară, iar decizia devine efectivă de astăzi.

Categories: National

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*