Schimbări și scumpiri legate de asigurarea obligatorie a locuințelor
Polițele obligatorii pentru locuințe s-ar putea scumpi, însă vor include și asigurări pentru furtuni pe lângă cele pentru inundații, alunecări de teren și cutremur. Propunerea de modificare a legii a fost înregistrata în decembrie anul trecut la Senat pentru dezbateri.
“Furtunile nu vor fi de un impact foarte mare, dar vor fi frecvente si atunci noi vom plati des si nu vom atinge niciodata programul de reasigurare, pentru ca despagubirile se vor incadra in retinerea noastra. Din totalul de 950 milioane de euro, cat are programul de reasigurare, retinerea PAID este de 4 milioane de euro in cazul inundatiilor si de 8 milioane de euro in cazul cutremurelor. Pentru furtuna nu avem inca un calcul de impact asupra programului de reasigurare”, explică Nicoleta RADU, director general al PAID Romania.
Asigurarea obligatorie a locuințelor este valabilă din 2008, însă la nivel național rata de acoperire este sub pragul de 20 de procente.
Propunerea ajunsă la Senat vizează și schimbă la capitolul sancțiuni pentru cei care nu își încheie o astfel de poliță de asigurare. Mai exact, amenzile ar putea fi eliminate.
Potrivit legii 260/2008, polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAD) este o poliță de asigurare obligatorie care acoperă daunele produse de inundații, cutremure sau alunecări de teren asupra locuințelor.
Politele PAD costa 20 euro în cazul locuințelor tip A, iar suma maximă asigurată este de 20.000 euro și 10 euro în cazul locuințelor tip B, iar suma asigurată este de 10.000 euro.