Scumpirea materialelor de construcții pune în pericol lucrările de infrastructură contractate

Scumpirea materialelor de construcții pune în pericol lucrările de infrastructură contractate

Există riscul ca unele proiecte de infrastructură rutieră sau de utilități să nu mai poată fi continuate din cauza scumpirii excesive a materialelor și materiei prime, avertizează mai mulți constructori bistrițeni.

Aceștia au participat în licitații publice acum 2-3 ani, cu oferte calculate la prețurile din acele vremuri. Cu birocrația din România, cu clasicele etape de contestații și plimbări prin instanțe, unele contracte au început foarte târziu, când prețurile asumate nu mai erau valabile. În plus, spun constructorii, beneficiarii lucrărilor nu sunt deloc flexibili în a renegocia contractele pentru a acoperi costurile suplimentare.

“E o situație dificilă. Acum 2-3 ani erau puține lucrări și bătălia în licitații era mare. Unii au câștigat lucrări cu oferte de 60% din valoarea estimată, era greu de conceput un profit chiar și în acea perioadă, când materialele nu erau scumpite. Bineînțeles, mai la toate contractele au apărut amânări cauzate de contestații sau de probleme legate de proiectele tehnice. Lucrările au început târziu, au mers încet, pentru că și plățile de la stat au venit greu. Au apărut acum brusc scumpirile, +30% la fier beton, țeavă, ciment, bitum, motorină, agregate. Sunt mulți constructori care ori vor face lucrările în pierdere, ceea ce e greu de crezut, ori vor căuta soluții să renunțe la ele” – explică, pentru BistritaBusiness, managerul unei companii mari de construcții din Bistrița-Năsăud.

“E o problemă a contractelor semnate cu statul, care nu au clauze de actualizare a prețurilor. La prețurile de azi, ar fi nevoie de o majorare cu 25%-30% per contract, pentru a putea suporta scumpirile. Asta nu se va întâmpla, iar o serie de constructori mai mici s-ar putea să aibă întâlnire cu falimentul, în vreme ce cei mari vor face lucrările asumându-și pierderea, doar pentru a-și păstra reputația intactă. Per ansamblu, deși anul 2020 a fost destul de bun pentru sectorul construcțiilor, scumpirea atât de mare a materialelor la producător în 2021 face ca acest an să fie extrem de dificil. Parcă nu ne era destul problema gravă a forței de muncă” – spune un alt constructor important din județ.

Categories: Bursa, Business in top

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*