Se reaprobă investiția pentru mărirea gradului de siguranță a barajului Colibița
În ședința de azi, Guvernul reaprobă obiectivul de investiții ”Mărirea gradului de siguranță a acumulării Colibița, județul Bistrița-Năsăud”, investiție care se ridică la cca. 96 milioane lei, cu bani bani europeni, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM). Termenul limită de realizare este de 21 de luni.
Guvernul a aprobat în martie 2019 obiectivul de investiții pentru mărirea gradului de siguranță a lacului Colibița, de altfel fiind începută golirea parțială a lacului, însă proiectul nu a beneficiat de finanțare europeană. Motivul este că JASPERS (parteneriatul de asistență tehnică între Comisia Europeană, Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții) nu și-a dat acordul pentru lucrările pe care ABA Someș-Tisa dorea să le facă.
Consultanții tehnici UE nu au fost de acord cu betonarea malurilor în zona orașului Bistrița.
Ulterior, după ce studiul de fezabilitate a fost refăcut, noile documentații au fost aprobate de Apele Române și Ministerul Mediului.
Lucrările propuse în proiect sunt:
- Golirea lacului – etapă preliminară realizării lucrărilor și a lucrărilor care vor începe pe parcursul golirii acumulării.
- Impermeabilizarea corpului barajului – paramentul amonte.
- Reabilitarea coronamentului barajului și a instalației de iluminat.
- Refacerea instalațiilor electrice și de ventilație la galeria de injecții și drenaj.
- Stabilizare maluri acumulare.
- Reabilitare/înlocuire echipament mecanic și construcții/instalații electrice
- Intervenții arhitectură/construcții/instalații la casa barajistului.
- Realizarea stațiilor hidrometrice nou-propuse și reabilitarea stațiilor existente.
- Realizarea sistemului de alarmare în aval de acumularea Colibița.
Golirea lacului se va realiza prin uzinare, gradual, în conformitate cu prevederile Regulamentului de exploatare a acumulării. Coborârea nivelului apei în lac va fi realizată prin uzinare în CHE Colibița, iar golirea acumulării se va putea face în sezonul rece, începând cu luna septembrie.
Pe amplasamentele unde lucrările de consolidare a malului se suprapun cu cele de construcție a promenadei din proiectul Comunei Bistrița-Bârgăului, lucrarea de amenajare a promenadei va fi realizată după încheierea lucrării de stabilizare a malurilor.
Alte lucrări care vor fi realizate pentru funcționarea în condiții de siguranță a barajului:
- reabilitarea paramentului aval baraj, pe o suprafata de cca. 8000 m2, prin reașezarea anrocamentelor în zonele degradate;
- dotarea cu instalație de scos plutitori la baraj.
- montarea de camere de supraveghere video a barajului, a unui sistem de control al accesului în zona barajului și a unui panou electronic informativ;
De ce sunt necesare aceste lucrări la baraj?
Au trecut mai bine de 30 de ani de la punerea în funcțiune a acumulării, observându-se în timp o serie de disfuncționalități, atât la nivelul construcției barajului, la nivelul unor echipamente, cât și la casa barajistului, de unde se controlează instalațiile barajului.
Conform analizei datelor și a stării lucrărilor de la barajul Colibița, experții spun că barajul nu îndeplinește condițiile de funcționare în siguranță.