SOMPLAST Năsăud, parte din TeraPlast, intră în asociere cu frații DEDEMAN pentru un business nou
Antreprenorii Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii Dedeman, intră pe piața colectării și reciclării deșeurilor de ambalaje, printr-o asociere, în premieră, cu grupul Vrancart, producător de hârtie, carton și ambalaje controlat de SIF Banat-Crișana, și cu Somplast, producător de repere din mase plastice, preluat recent de grupul TeraPlast.
Noua afacere a fraților Pavăl va fi derulată prin intermediul Ecorep Group, o companie înființată în 4 ianuarie 2021, unde apar ca fondatori I.A.M.U. din Blaj, Rom Paper Brașov, Vrancart (toți trei controlați de SIF Banat – Crișana), Somplast Năsăud (TeraPlast) și de Dedeman (frații Pavăl), cea mai mare companie antreprenorială românească. Unul dintre administratorii Ecorep este Alin Brișan, managerul Somplast Năsăud.
Noua companie va opera în domeniul colectării și reciclării deșeurilor reciclabile și al transferului de responsabilitate privind deșeurile de ambalaje. Mai exact, se va alătura celor 13 Organizații care Implementează Obligațiile privind Răspunderea Extinsă a Producatorului (OIREP), licențiate de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.
În pregătirea lansării pe această nișă, frații Pavăl au cumpărat, în urmă cu un an, circa 17% din Vrancart Adjud, într-o tranzacție de 27,5 milioane lei. Piața OIREP-urilor a devenit extrem de atractivă pentru multe companii românești care au înființat sau se află în acționariatul unor astfel de organizații. Printre acestea se numără European Drinks, a fraților Ioan și Viorel Micula, Scandia, a familiei Creștin, De Silva Exclusiv, a omului de afaceri Virgil Călina, Cramele Recaș – cel mai mare producător local de vin, Duraziv, a antreprenorului Daniel Guzu, și rețeaua de magazine Annabella, a familiei vâlcene Mutu. Lor li se adaugă și companii cu acționariat străin, precum producătorul de ciment CRH sau Heineken. OIREP-urile active pe piață în 2019 au realizat o cifră de afaceri cumulată de peste 160 milioane euro.
Producătorii și importatorii din România, care pun pe piață produse ambalate, au obligația să recicleze 60% dintre ambalajele folosite. Majoritatea acestora au contracte cu cele 13 OIREP-uri licențiate de ministerul mediului, pentru gestionarea acestor sarcini.