Statistic, bistrițenii revin în școlile profesionale, dar încă mult sub nivelul de glorie din 2006

Statistic, bistrițenii revin în școlile profesionale, dar încă mult sub nivelul de glorie din 2006

Potrivit datelor de la Statistică, numărul bistrițenilor studiind la școli de arte, meserii și ucenici a crescut de mai bine de 4 ori în ultimii 5 ani, de la 313 în 2012 la 1536 în 2017. Totuși, față de acum 10 ani, cifra e de 3 ori mai mică. Cum se descurcă angajatorii din industrie?

 Cel mai bun an în această privință a fost 2006, când 4918 persoane au absolvit școli profesionale. La numărul de angajați actual al județului, de cca. 70.000, cifra respectivă ar fi însemnat 7%. Cu doar 1536 cursanți în 2017, ponderea în totalul angajaților e de fapt 2,2%.

“Proiectul de învățământ dual (prin care mediul privat se implică în educație pentru a crește forță de muncă pe nevoile lui) rămâne deocamdată un simplu proiect în Bistrița-Năsăud. Nu se promovează suficient, nu există mulți pași concreți, nu există o strategie coerentă, pe etape, cu termene, cu realizări bifate. Și dacă ar funcționa, am avea primii angajați instruiți în 3-4 ani. Compania mea are nevoie azi de oameni. Dacă aș avea azi 100 de sudori și CNC-iști, i-aș angaja fără clipire, cu salarii foarte bune, atâtea comenzi există pentru 2018explică pentru BistritaBusiness.ro un antreprenor de mărime medie din domeniul confecțiilor metalice. Acesta mai spune că varianta “importului” de muncitori, de exemplu din țări asiatice, nu este viabilă în acest moment, pentru că Guvernul permite în 2018 prezența în România a numai 7000 de muncitori străini. “Doar construcțiile au nevoie de 250.000-300.000 de oameni, ce să mai zicem de restul angajatorilor? “, spune antreprenorul bistrițean. În concluzie, acesta își va dimensiona afacerea după ceea ce oferă piața muncii, adică va rata oportunitățile de creștere care îi sunt la îndemână. La fel, foarte mulți alți antreprenori locali.

Județul a încheiat 2017 cu un nivel al șomajului aproape de 2%, ceea ce indică o lipsă acută a forței de muncă, în special în industrie. În același timp, statistica arată că Bistrița-Năsăud e în coada clasamentului când vine vorba despre nivelul salariilor.

 

Categories: Local

About Author