Studiu FRAMES: Județul Bistrița-Năsăud, locul 8 în topul afacerilor cu gunoaie și vechituri

Studiu FRAMES: Județul Bistrița-Năsăud, locul 8 în topul afacerilor cu gunoaie și vechituri

Afacerile cu gunoaie, în special cu cele importate, reprezintă un business foarte profitabil, estimat la aproape jumătate de miliard de euro, arată o analiză Frames. Județul Bistrița-Năsăud se află pe locul 8 țară ca număr de firme (116!!!) cu obiect de activitate în acest sector.

De la materiale plastice, cauciucuri, metale, substanțe chimice, resturi de la șantiere de construcție, epave de mașini și echipamente, la haine, încălțăminte și alte produse second-hand, sunt zeci de mii de tone de deșeuri importate anual și care, pe fondul lacunelor legislative, transformă România într-o “groapă de gunoi a Occidentului”, arată analiza.

Cele mai multe companii din acest sector activează în București-Ilfov (382), Hunedora (225), Cluj (159), Dolj (151), Bihor (126), Gorj (119), Timiș (117), Bistrița-Năsăud (116), Mureș (113), Argeș (108), Buzău (107), Constanța (87).

„Comerțul cu ridicata al deșeurilor și resturilor” și „Comerțul cu amănuntul al bunurilor de ocazie” sunt cele mai folosite CAEN-uri sub care peste 3000 de firme din România fac afaceri cu gunoaie.

Acest gen de afaceri a generat un interes tot mai mare în ultimii 10 ani: numărul firmelor a crescut de la 1333 în 2010 la 3395 în 2020.

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului și Ministerul Finanțelor, consultate de Frames, afacerile acestora au depășit 425 milioane de euro în 2020 (2,09 mld.lei), în creștere cu 175 milioane de euro (860 milioane de lei) față de 2016 (1,23 mld.lei). Și profitabilitatea acestora a evoluat spectaculos: de la 47,3 milioane de lei în 2010 la 182,1 milioane lei în 2020.

Frames estimează că afacerile din acest sector vor atinge, în 2021, nivelul de 510 milioane de euro, evoluție influențată de reluarea activității economice după pandemia COVID, de creșterea inflației și focusul tot mai puternic pus, în țările de origine, pe activitățile nepoluante.

,,Vorbim de un business care a profitat de lacunele legislative și care a adus în România cantități uriașe de deșeuri, sub forma de ,,produse second-hand’’ si ,, materie primă pentru reciclare’’. Descoperirile recente făcute de autorități în Portul Constanța, în localitățile limitrofe Bucureștiului și celorlalte mari orașe din țară vin să confirme dimensiunea acestui business care a crescut exponențial în ultimii ani’’, arată analiza Frames.

Piața neagră și firme fantomă

Dincolo de datele oficiale, cele comunicate de companii la Ministerul Finanțelor, compania de consultanță estimează că business-ul din sectorul gunoaielor ar fi, în realitate, la un nivel cel puțin dublu.

Cele mai multe deșeuri importate vin din UE, din țări precum Germania, Belgia, Olanda, Italia sau Marea Britanie, dar în ultima vreme au fost descoperite cazuri de importuri inclusiv din Japonia, China, Arabia Saudită și Hong Kong.

,,În marea lor majoritate este vorba de deșeuri pentru care distrugerea sau reciclarea lor reprezintă un proces costisitor, de la resturi metalice, la uleiuri, alte produse chimice, componente de calculator și automobile. Pentru cei care le exportă și pentru intermediarii din România este un business profitabil, profitul pentru un singur container, cu 10 tone de deșeuri, fiind de până la 100.000 euro’’, afirmă analiștii.

Portița ,,produselor second-hand’’

,,Cel mai des este trecut în acte termenul de materie primă pentru reciclare. În realitate, peste 70-80% din marfă este imposibil de reciclat și ajunge în gropile ilegale ce au apărut în multe zone din țară. În esență, se fac gropi uriașe în care sunt îngropate materiale toxice, elemente metalice, carcase de calculatoare etc. Dacă s-ar fi reciclat, ar fi costat peste 1200 de euro pe tonă. Așa, exportându-le, costurile sunt mai mici, plătești numai 200-250 de euro pe tonă și le aduci în România’’, arată analiza.

„Este un fenomen generalizat, un fenomen care se bazează pe acea regulă care permite introducerea în statele membre dintr-un alt stat membru – şi este valabil pentru toate statele membre – a materiei prime pentru reciclare. Ceea ce se aduce în aceste containere declarativ este materie primă pentru reciclare. Declarativ, pentru că de foarte multe ori în containere se găseşte şi altceva decât ceea ce este declarat. Asta am văzut ultima dată şi la Constanţa, când am fost la faţa locului”, declara, recent, ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Garda de Mediu a descoperit, în acest an, aprox. 140 de containere de gunoi față de 31 în 2020. Altfel spus, în acest an au fost descoperite aprox. 3.700 tone de deșeuri care urmau să ajungă în România. 

Analiza Frames poate fi găsită AICI

Categories: Bursa, Life & Style, Local

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*