Un antreprenor bistrițean face afaceri de 150 mil. euro cu miliardarul ucrainean Ahmetov
Două proiecte majore în domeniul energiei regenerabile vor fi finalizate în următoarele câteva luni în România, totalizând investiții de 150 milioane euro. Omul care a inițiat aceste proiecte și care s-a asociat cu miliardarul Rinat Ahmetov pentru a le pune în practică este antreprenorul bistrițean Claudiu Șugar.
Stabilit în Cluj-Napoca, Claudiu Șugar are afaceri în mai multe domenii (energie, agricultură, imobiliare, consultanță, brokeraj etc), inclusiv în județul Bistrița-Năsăud. Una dintre companiile sale, Finas Invest, un participant activ pe piața energiei verzi, România, a creat acum doi ani o societate mixtă cu DTEK Renewables International a lui Rinat Ahmetov, cel mai mare investitor privat în energie din Ucraina, pentru a dezvolta proiecte de energie verde. Cei doi parteneri lucrează intens la finalizarea unui parc eolian de 60 MW la Ruginoasa, județul Iași (investiție de cca. 90 mil. euro) și a unui parc fotovoltaic de 49,38 MW la Glodeni, județul Mureș (investiție de cca. 60 mil. euro). Ambele proiecte ar trebui să fie funcționale la început de 2024.
Cele două proiecte au fost gândite și pregătite de grupul Finas, care a reușit să atragă apoi în parteneriat un investitor de talia lui Ahmetov, considerat cel mai bogat om din Ucraina, cu o avere de cca. 5 miliarde de dolari. DTEK Renewables International este parte a grupului DTEK înființat în 2005 de Ahmetov.
„Suntem încântaţi să colaborăm cu Finas Group în dezvoltarea proiectelor Ruginoasa şi Glodeni. Acestea sunt primele investiţii ale DTEK Renewables International în România, ca parte a planurilor companiei de a deveni un producător major de energie regenerabilă din ţară”, a spus şi John Stuart, CEO al DTEK Renewables International, la lansarea proiectelor.
„Aceste investiții sunt parte a unei colaborări în mai multe trepte și pe mai mulți ani cu DTEK Renewables International, pentru dezvoltarea a 200 MW”, a declarat și Claudiu Șugar, CEO Finas Group.
Important, partea de cablaje necesare celor două proiecte este asigurată de compania bistrițeană IPROEB SA, care a dezvoltat în ultimii ani mai multe tipuri de cabluri speciale pentru industria energiei verzi.
Despre Finas
Înființat în 2002, Finas activează atât pe piața de energie regenerabilă, cât și în agricultură și real estate. Grupul de firme a dezvoltat, înainte de 2013, peste 80 MW (din care 64 MW în energie eoliană, 15 MW în energie solară și 5 MW în hidrocentrale) și are în operare în prezent 15 MW în energie solară cu fonduri de investiții slovace și cehe. Finas mai are în plan înființarea de parcuri producătoare de energie verde, unele chiar în Bistrița-Năsăud, zonele de interes fiind deocamdată Domnești, Odorhei, Livezile. În unele dintre aceste proiecte, Șugar este partener cu bistrițenii de la Datacor.