Un bistrițean a pus pe picioare Gioia by Stadt, un showroom cu materiale premium pentru construcții

Un bistrițean a pus pe picioare Gioia by Stadt, un showroom cu materiale premium pentru construcții

 De mic era pasionat de construcții, dar destinul l-a făcut economist. După opt ani în Cluj, ca antrenor de fitness și administrator al unei săli de sport, bistrițeanul Lucian Niculai (33 ani) a decis să se întoarcă la Bistrița și să-și reia visul legat de tărâmul construcțiilor.

Astăzi, conduce magazinul Gioia by Stadt, comercializând materiale exclusiviste pentru construcții, produse de o calitate ce întrece cu mult media pieței. “Când am revenit la Bistrița, în 2013, știam că vreau să revin la pasiunea pentru construcții. Primul pas a fost să mă angajez la un depozit ce vindea materiale în acest domeniu și acolo am stat cuminte doi ani și am studiat. Am observat că există un segment de clienți în creștere care caută materiale premium pentru proiectele lor, iar piața noastră locală suferea tare din acest punct de vedere povestește Lucian. În 2016, după ce i s-a conturat un plan de business a apelat la unul dintre acționarii Stadt Construct din Cluj, companie specializată în comerțul cu produse profesionale pentru pardoseli interioare și exterioare. “Omul îmi fusese client la fitness, îmi devenise amic, și l-am convins să facem ceva împreună și la Bistrița. La început a fost reticent, dar în cele din urmă, în 2017, am deschis firma Stadt Flooring, am găsit un spațiu propice (Drumul de Centură, zona Pisano/Terra n.n.) și am pornit la drum, își deapănă, Lucian, povestea.

Gresia uriașă

Afacerea a pornit de la ideea de aduce produse pentru acel segment de clienți care caută “altceva”. Așa că, primul pas al lui Lucian a fost să semneze un contract cu FLORIM, principala fabrică de lastre (gresie) de mari dimensiuni din Italia. Această companie produce plăci de gresie cu design deosebit și dimensiuni de genul 80×240 cm, sau 160×320 cm. Cu aspect de marmură, travertin, granit, piatră naturală etc, această gresie poate fi folosită atât în locuințe cât și în spațiile comerciale, atât pe pardoseli cât și pe pereți. Imaginați-vă: cum ar fi ca din două placi de gresie să rezolvi pereții unei cabine de duș? Sau din câteva plăci să rezolvi pardoseala unui living? Magazinul lui Lucian este singurul din Bistrița care acest tip de produs.

Parchetul personalizat

Al doilea pas al antreprenorului a fost să-și găsească un furnizor foarte bun pentru parchet din lemn stratificat. După multe căutări, a semnat un contract cu Abovo Wood, din Lituania, un producător serios, cu vânzări la nivel mondial. Parchetul lituanienilor (pentru care Stadt are exclusivitate în România) poate veni personalizat (dimensiuni, texturi, culori), după cum își dorește clientul.

Bucătăria americană

După ceramică și parchet, Lucian a găsit oportunitatea de a comercializa niște chiuvete de bucătărie cum vezi doar în filmele americane. Așa le și spune: “în stil american”. Brandul e Cooking Aid (www.cookingaid.ro).

Pe lângă că sunt arătoase, acestea au cuve largi, adânci și accesorii pentru a oferi utilitate maximă. La aceste chiuvete, pe care, iarăși, nu ai unde să le găsești în altă parte în Bistrița, Lucian a adăugat ulterior și alte produse premium din gama obiectelor sanitare și a mobilierului de baie.

Tencuiala care va schimba lumea tencuielilor

Revenind la pardoseli și la pereți, magazinul lui Lucian vinde o varietate mare de mochetă de calitate (potrivită pentru birouri dar și în locuințe, recomandată chiar și pentru încălzire în pardoseală) și se mândrește că este singurul din oraș care are un produs numit „luxury vinyl” (un fel de linoleum de 5 stele), venit de la o fabrică de top din Europa, cel mai recomandat material pentru încălzirea în pardoseală. De asemenea, Gioia by Stadt vinde o varietate mare de tapet din vinyl, profile ornamentale pentru tavan și plinte din duropolimer sau poliuretan. Un produs care are șansa de a deveni bestseller este o tencuială decorativă specială, produsă de Giorgio Graesan & Friends, în Italia.

“Este mai degrabă o tehnică decorativă, mai aproape de artă decât orice alt material de construcții. Dacă știți tencuiala numită stucco, adăugați câteva clase peste aceasta, că aici vorbim de valorificarea reflexiei luminii în culorile alese și în designul unicat care iese din mâna autorului. Aici meseriașul nu mai e meseriaș ci un mic, posibil mare, artist, explică Lucian. Tencuiala e atât de specială încât poate înlocui ceramica din interiorul băilor, pentru că apa nu trece prin ea.

Uși de la ruși. Calitate premium

Ultimul contract important semnat de Lucian este cel cu rușii de la Profil Doors. Am căutat mult un producător de uși de interior de calitate superioară și l-am găsit în Rusia. După șase luni de discuții, am semnat un contract și deja vindem aceste produse. Am observat că piața locală a ușilor de interior e disfuncțională: dacă ești un client care vrea ușile livrate rapid, înseamnă că vei primi uși slabe calitativ. Cele câteva branduri bune au termene de livrare foarte lungi. Și am zis să profităm de această oportunitate. Fabrica din Rusia vinde uși premium în toată lumea, la termene de livrare și prețuri rezonabile. Ușile au carcasa din lemn masiv și sunt îmbrăcate într-un material inovator unilac, rezistent la uzură și zgârieturi. În plus, sunt echipate cu balamale ascunse și au broască magnetică. La Gioia by Stadt vom expune 24 de modele de uși marca Profil Doors, spune Lucian.

Gioia by Stadt este în transformare în această perioadă, pentru că toate aceste produse trebuie să-și găsească locul ideal de expunere în showroom. Totuși, dacă treceți prin zonă (Drumul de centură, peste drum de Pisano) nu ezitați să dați o geană. Ați putea fi atât de încântați de ce o să vedeți încât să mergeți acasă să spargeți baia sau laminatul vechi din living și să deschideți un mic/mare șantier.

Categories: Business in top

About Author